Duomo di Milano – besök den makalösa katedralen i Milano

Duomo di Milano – eller Milanodomen – är en mäktig katedral med enorma dimensioner. Katedralen i Milano går helt enkelt inte att missa. Imponeras från utsidan eller gå in och utforska hela vägen upp på taket. Så här gör du för att boka biljett till bästa pris.

Duomo di Milano - Milanodomen - boka biljetter och guidade turer

Boka biljetter till Milanodomen

Duomo di Milano är Milanos överlägset största sevärdhet. Därför kan också kön till katedralen ibland bli ganska lång, inte minst under högsäsongen på sommaren.

Att boka biljett i förväg är inget måste, men det kan vara klokt. Inte minst om du väljer att betala lite extra för att få gå förbi kön. 

Den vanliga entrébiljetten kostar cirka 180 svenska kronor, medan skippa kön-biljetten går på ungefär en hundralapp mer. Väl värt det om du vill få ut så mycket som möjligt av tiden i Milano, men onödigt om du inte har något emot att köa en stund.

Standardbiljetten kan du boka här och via den här länken hittar du skippa kön-biljetten.

Det finns mycket att att lära sig om Milanodomen och många historier och anekdoter att ta del av. Så att upptäcka katedralen under ledning av en kunnig guide är inte alls dumt.

Ett exempel är den här en och en halv timme långa guidade turen där köföreträde till domen ingår. Ni besöker också Museo del Duomo och den intilliggande kyrkan San Gottardo.

Turen har mycket goda betyg av tidigare besökare. Läs mer om den på den här sidan.

Fler förslag på sätt att uppleva den vackra katedralen på, finns längre ned på sidan.

Milanodomen - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva Duomo di Milano på. Här är Get Your Guides utbud.

Biljetter till Duomo di Milano och guidade turer hos Viator

Fler alternativ för dig som vill uppleva katedralen, bland annat ett stort utbud av guidade turer.

Duomo di Milano – introduktion till Milandomen

Det är inte svårt att förstå varför människor från hela världen snudd på vallfärdar för att få se den magiskt vackra katedralen. Det är helt enkelt ett måste under ett besök i Milano.

Att lära sig mer om historien bakom storstadens världsberömda monument är en upplevelse som lämnar avtryck. Dessutom kan den som tar sig upp till takterrasserna promenera runt och insupa utsikten över staden.

Duomo di Milano är den näst största gotiska katedralen i världen, efter den i Sevilla. Bygget startade år 1386 och höll på i ett halv årtusende.

Det var den dåvarande ärkebiskopen som, tillsammans med hertig Gian Galeazzo Viscontio, påbörjade arbetet. Tre stora byggnader fick flyttas för att få plats med den storslagna idén om domkyrkan.

Bygget fick många hurrarop från såväl adel som arbetarklass, eftersom den sades byggas som en belöning för att folket stod ut med den tyranni som den före detta härskaren Barnabò ägnade sig åt.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Milanodomen har öppet dagligen. Bagage och andra stora väskor är inte tillåtet att ha med sig in i katedralen. Detsamma gäller glasföremål, djur och paraplyer.

Vid ingången till Duomo di Milano måste alla besökare gå igenom en säkerhetskontroll. Den liknar de som brukar äga rum på flygplatser. Katedralen är en helig plats och därför bör klädseln på besökarna täcka axlar och knän.

Beroende på dagsformen och orken kan du ta trapporna upp till domkyrkans tak. Det finns även hiss för den som inte orkar gå de 250 trappstegen.

Efter ditt besök i katedralen kan du med fördel besöka Museo del Duomo. Det är en lugn plats där en stor samling marmorstatyer, skulpturer, tyger, fönster, målningar och andra delar av Milanodomen kan ses på nära håll. Det finns även byggnadsmodeller över det stora bygget att ta del av.

Olika typer av guidade turer ges för den som vill dyka ner i ämnet lite extra. Många utställningar bjuder in till djupanalyser och studier av specifika föremål – perfekt för den som är intresserad av arkitektur, religion och historia. Museet brukar ha stängt på onsdagar.

Karta – så hittar du till Duomo di Milano

Lokaltrafiken i Milano är både omfattande och billig. Här kan du åka spårvagn, tunnelbana och bussar med strategiskt placerade hållplatser runt om i staden.

Duomo di Milano ligger på Piazza del Duomo och tack varje byggnadens storlek är den svår att missa.

Milanodomen

Hotell nära Duomo di Milano

Lyxigt och femstjärnigt ligger Sina The Gray med sina två barer 4 minuter från katedralen. För den smalare budgeten ligger Art déco-hotellet Hotel Ariston också i närheten.

Fifty Eight Suites kan du bo med närhet till det mesta, i en central och fräsch lägenhet med kök och kylskåp.

Milanodomen – fakta & historik

Byggnaden är utformad med fem mittskepp. Längden på katedralen uppgår till 158 meter, bredden till 92 meter och höjden till 108,5 meter. Toppen mäts från den gyllene Madonna-statyn La Madonnia, som blickar ut över Milano.

Hela 3 500 statyer smyckar Milanodomen. En av dem föreställer Napoleon, som står staty på en av de 135 spirorna. Statyn uppfördes som tack för att han påskyndade färdigställandet av byggnaden.

Kyrkan är primärt byggd i gotisk stil, men genom åren har flera olika stilar adderats.

Från början dedikerades katedralen Jungfru Maria, men idag är den säte för ärkebiskopen i Milano. Trots den långa byggnadsperioden kan man inte riktigt säga att katedralen är färdig eftersom byggandet fortfarande pågår.

Exempel på biljetter till Duomo di Milano

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar på resan? Kolla in det här filmklippet om Milanodomen innan du reser.