Edinburgh Castle – besök Skottlands maffigaste slott

Edinburgh Castle ruvar, som taget ur en saga, på den natursköna klippan Castle Rock ovanför staden. Slottet är maffigt och mäktigt – och Skottlands största sevärdhet. Boka biljett på nätet så går du före köerna och får garanterat lägsta pris.

Edinburgh Castle - boka biljetter och guidade turer

Boka biljetter till Edinburgh Castle

På den här sidan köper du en vanlig entrébiljett till slottet. Fördelen med att köpa på nätet är att du har biljetten fixad när du anländer – och du slipper köa till biljettkassan.

Om du vill upptäcka slottets historia och hemligheter tillsammans med en kunnig guide, något vi verkligen rekommenderar, då finns flera alternativ.

Kolla till exempel in den här guidade turen med höga betyg från tidigare deltagare, eller den här. Båda tar cirka 1,5 timme att genomföra och biljett med köföreträde ingår i priset.

En annan smart grej, om du vill uppleva mer av Edinburgh, är att köpa en biljett till Hop-on-Hop-off-buss.

Ett exempel är den här 48-timmarsbiljetten med Edinburgh Bus Tours. I biljettpriset ingår entré till tre av stans största sevärdheter ingår, däribland slottet.

Fler förslag på olika sätt att uppleva den här sevärdheten på, finns längre ned på sidan.

Edinburgh Castle - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer - boka hos Viator

Fler alternativ för dig som vill uppleva sevärdheten, bland annat ett stort utbud av guidade turer.

Edinburgh Castle – introduktion

Edinburgh är en stad med historia. Äldst är slottet, som är en spännande och på många sätt unik blandning mellan renässanspalats och fästning.

Byggnaden har stått på sin plats i närmare tusen år. Det har delar som dateras så långt bak i tiden som till 1100-talet.

Staden växte ut från slottet och spred sig nerför sluttningarna, då hus började byggas runt omkring slottet. Idag går den största turistgatan, tillika stadens paradgata, Royal Mile från slottet.

Royal Mile ringlar sig hela vägen bort till Holyrood Palace. Längs vägen finns både höga gotiska byggnader och små gränder och hus att beskåda.

Varje årstid har sin charm i Edinburgh som stad. Visst är det trevligt att strosa i slottsområdet i strålande solsken, men regn och rusk adderar samtidigt en dramatisk effekt till hela upplevelsen.

Inträdet till slottet inkluderar fri tillgång till ägorna, den storslagna utsikten över Skottlands huvudstad och möjligheten att gå in i slottet och titta närmare på kronjuvelerna.

The ancient Honours of Scotland, som kronjuvelerna kallas, har funnits på slottet sedan 1800-talet. Sedan 1990-talet kan besökare även titta närmare på Sconestenen inne i slottet.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Du kan välja att låta en guide berätta mer ingående om alla våldsamma och blodiga historier som slottet sitter på. Det är också tillåtet att strosa runt själv och ta in storheten i slottet och de omkringliggande områdena på egen hand.

För att undvika de värsta köerna in till slottet rekommenderas det att du undviker besök på helger och mitt på dagen.

Tidigt på morgonen en vardag brukar vara en bra idé för den som vill ägna tiden inne på slottet snarare än i den ringlande kön utanför.

En gång per dag, utom på söndagar, avfyras kanonerna. Se till att vara på plats klockan ett om du inte vill missa det.

Händelsen kallas the One O’Clock Gun och äger rum på slottets norra del. Utöver det hålls ofta olika evenemang på slottet.

Läs gärna på innan om vad som händer när just du ska besöka slottet. Det kan till exempel handla om olika föreställningar.

På området vid Edinburgh Castle finns också The National War Memorial, en minnesbyggnad för alla skottar som omkom i det första och andra världskriget.

Karta – så hittar du till Edinburgh Castle

Det är lätt att hitta till Edinburgh Castle tack vare placeringen uppe på klippan. Från till exempel Princes Street har du en perfekt fotovinkel mot slottet.

Det går att promenera till slottet om du bor centralt, men det går också bussar.

Edinburgh Castle

Hotell vid Edinburgh Castle

Jurys Inn Edinburgh i Old Town bor du enkelt i fräscha rum med närhet till Royal Mile.

Principal Edinburgh George Street är ett femstjärnigt hotell med väldigt bra läge och fantastisk service. Här bor du som en kung och har bara 6 minuters promenad till Edinburgh Castle.

Om du föredrar att bo i lägenhet finns ett prisvärt alternativt på The Elgin Terrace.

Fakta & historik

Klippan som Edinburgh Castle är byggd på är från början en 350 miljoner år gammal och utdöd vulkan. Slottets äldsta byggnad är från 1100-talet och består av Sankta Margarets kapell.

Edinburgh Castle är Skottlands största och viktigaste sevärdhet. Ett stort antal kungligheter har huserat på slottet och det har stått emot många hårda attacker.

Fängelsehålorna på Edinburgh Castle var länge fruktade och fängelset var känt långt utanför stadens gränser. Få har lyckats fly under årtusenden som slottet har stått på sin plats.

Slottet fungerade faktiskt som fängelse och garnison ända in på 1900-talet. En del av Edinburghs garnison finns fortfarande kvar i vissa av slottsbyggnaderna. Edinburgh Castle är den brittiska arméns högkvarter.

Exempel på biljetter till Edinburgh Castle

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in det här filmklippet om slottet innan du reser.