Pompeji – besök staden som reste sig ur askan

Pompeji var en romersk hamnstad, rik på färg och historia. Så vad sägs om att resa tillbaka 2000 år i tiden? Så här gör du för att boka biljett och guidade turer av Pompeji på bästa sätt.

Pompeji - boka biljetter och guidade turer

Pompeji – köpa biljetter och boka guidade turer

Pompeji är Italiens största sevärdhet – ingen annan lockar lika många besökare varje år. Därför är det klokt att planera besöket och att boka biljetter och guidade turer i förväg.

Om du vill slippa köa vid biljettluckorna, bokar du den här biljetten med köföreträde och audioguide.

Behöver du ingen audioguide (vi rekommenderar verkligen att du tar en sådan) då sparar du några kronor på att boka den här entrébiljetten istället.

Biljetten skriver du ut eller visar på din telefon när du går in. Hur smidigt som helst.

Det absolut bästa sättet att uppleva den gamla staden på, är tillsammans med en kunnig guide. Här finns en guidad tur med en arkeolog, som har fått höga betyg av tidigare deltagare.

Om du befinner dig i Rom och vill se Pompeji utan att ordna resan på egen hand, finns guidade turer som tar dig hela vägen dit och tillbaka igen.

Ett exempel är den här populära heldagsturen där entrébiljett och lunch ingår. Ett snabbare alternativ är den här halvdagsturen med snabbtåg från Rom.

Fler exempel på olika sätt att uppleva Pompeji på, finns längre ned på sidan.

Pompeji - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva Pompeji på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer - boka hos Viator

Här finns fler alternativ för dig som vill uppleva den här sevärdheten, bland annat många populära guidade turer.

Pompeji – introduktion

År 79 efter Kristus fick vulkanen Vesuvius ett förödande utbrott som begravde Pompeji och närliggande städer som Stabiae, Oplontis och Herculaneum i aska.

Pompeji var en viktig knutpunkt under romartiden och stadens ödeläggelse gjorde avtryck på grund av dess tidigare status som viktig handelsstad.

Staden låg under aska ända fram till år 1599 då arkitekten Domenico Fontana upptäckte de första tecknen på att det kunde finnas en dold gammal stad på platsen.

Det dröjde ända till 1700-talet innan någon började gräva. En omfattande utgrävning startade 1860.

Idag är staden i det närmaste intakt, efter noggrann återställning. Allt i trä är förstås borta – det brändes av lavan – men allt som var tillverkat i sten och marmor finns kvar.

Man kan till och med se skårorna i gatstenarna framför de antika butiksbyggnaderna, där skjutdörrar i trä användes för att stänga om varorna på nätterna.

På väggarna på marknadsplatsen finns färgglada målningar av olika saluförda varor kvar. En fisk här och en korg med grönsaker där.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Alla dagar är bra dagar att besöka Pompeji, men för den som föredrar en behaglig temperatur är vår och höst bäst. Då är det inte så varmt.

Pompeji öppnar för allmänheten klockan nio på morgonen och stänger när det börjar skymma.

Räkna med att lägga åtminstone två timmar på ditt besök för att hinna se staden, men gärna mer. Det finns restaurang och café på plats. I Neapel finns också ett museum som visar föremål från Pompeji.

För den som vill fördjupa sig i Pompejis historia rekommenderas en guidad tur med en kunnig arkeolog specialiserad på området.

Då får du möjlighet att ta del av spännande historier och kan också ställa frågor om sådant du undrar över.

Karta – så hittar du till Pompeji

Pompeji ligger i södra Italien, ungefär en mil från Neapel. Från Neapel går det tåg flera gånger i timmen. Tågresan tar en halvtimme. Det går även bussar.

Om du kör bil ska du köra motorväg A3 Napoli-Salerno och ta avfarten mot Pompei West.

Pompeji

Hotell vid Pompeji

Villa Rocla Guest House Pompei är ett trevlig Bed and Breakfast med bra service nära Pompeji. Om du vill bo lite lyxigare finns det flera fina hotell i närheten.

Fyrstjärniga Hotel Palma har egen restaurang, god frukost och takterrass.

Resort Bosco De’ Medici bor du fyrstjärnigt med tillgång till en stor utomhuspool och gångavstånd till den antika staden.

Fakta & historik

Pompeji grundades så tidigt som på 500-talet före Kristus. När det begav sig levde 20 000 människor i Pompeji.

Det var ett välorganiserat samhälle med bostäder, butiker, bordeller och bagerier. Många som vandrar genom området för första gången slås av hur modern staden känns.

Flera målningar som hittats har visat att staden hade ett aktivt handelsliv. Det fanns övergångsställen för att invånarna skulle kunna ta sig över vattenfyllda gator utan att blöta ner sig, en enorm amfiteater för underhållning och flera romerska bad.

Att Pompeji begravdes i aska efter det väldiga vulkanutbrottet vet de flesta, men att lagret med aska och pimpsten som täckte staden var närmare fem meter högt är inte lika känt.

Inför din resa till Pompeji kan det vara kul att läsa något skönlitterärt om den antika staden.

Maja Lundgrens roman med stadens namn som titel handlar om vardagen för de människor som levde i Pompeji innan vulkanutbrottet.

Exempel på biljetter till Pompeji

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kika på den här dokumentären om Pompeji innan du reser.