Lutande tornet i Pisa – turistmagnet med oroande vinkel

Lutande tornet i Pisa reser sig över Mirakelplatsen, Campo dei Miracoli på italienska, lite snett och vint. Stadens symbol lockar mängder av turister varje år. Boka biljett på nätet så går du före köerna och får garanterat lägsta pris.

Så bokar du biljett till Lutande tornet i Pisa

Att ett misstag kan bli så populärt, visst är det intressant? Om allt hade gått som det skulle när tornet först började byggas, då hade Tornet i Pisa knappast varit den världsberömda sevärdhet det är idag.

Med berömmelsen kommer besökarna. Tornet är en av Italiens främsta attraktioner och det är ofta många som vill ta sig in – och upp. 

Bästa tipset för att slippa köa är att boka biljetten i förväg, på nätet. Vid bokningen anger du vilken tid du vill ha för ditt besök – och du slipper svettas och trängas framför biljettkassan.

Om du förutom tornet också vill uppleva det bästa av Pisa, se till att boka en guidad tur av den fina staden. Här finns en populär tur som också låter dig lägga till en biljett till Lutande tornet i samband med bokningen.

Fler exempel på upplevelser och guidade turer i Pisa finns längre ned på den här sidan.

Boka biljett till Lutande tornet i Pisa

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns hela Get Your Guides utbud.

Biljetter och guidade turer hos Viator

Här finns fler biljettalternativ till Lutande tornet i Pisa att boka på nätet, hos välkända och pålitliga Viator.

Lutande tornet i Pisa – introduktion

Att gå upp i det 56 meter höga tornet är en upplevelse där tyngdkraften ständigt gör sig påmind. Uppför den långa spiraltrappan i sten lutar du åt både det ena och det andra hållet.

Totalt behöver du kliva upp för 296 steg innan du når toppen. Det lutande tornet lutar verkligen, och ganska ordentligt dessutom.

Lutningen är fem grader från centrumlinjen, vilket i tornets fall innebär fyra meter.

Förutom att vara en intressant sevärdhet har tornet varit med och skapat många kreativa stunder hos amatörfotografer världen över.

Kreativiteten spirar i området omkring tornet och försöken att ta spexiga semesterbilder är otaliga. Den mest klassiska är en fotografering från håll, där den person som porträtteras står och låtsas hålla tornet uppe av egen kraft.

Om du vill försöka vara mer unik med din dokumentation av tornet kan du alltid försöka få till en bild där tornet inte lutar, för det är desto svårare.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Under högsäsong har sevärdheterna i staden, inklusive Lutande tornet, långa öppettider. Från morgon till kväll har du möjlighet att strosa runt kring byggnaden och även gå upp till toppen.

Om du bestämmer dig för att göra det så var medveten om att tiden med utsikt är kort. Tiden uppe i tornet behöver helt enkelt begränsas eftersom utrymmet är litet i förhållande till antalet människor som vill upp.

Trycket på att gå upp i tornet är högt, särskilt sommartid. Köerna ringlar sig snabbt långa, så se till att vara ute i god tid om du vill slippa vänta så lång stund.

Av säkerhetsskäl finns det en åldersgräns på 8 år för att få gå upp i tornet.

Karta – så hittar du till Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet i Pisa är lätt att hitta med sin centrala position på Mirakelplatsen. Det tar drygt 20 minuter att promenera från centralstationen, men det går även bussar.

Frihetsgudinnan

Hotell nära Lutande tornet i Pisa

Hotel Pisa Tower är ett 3-stjärnigt hotell med typiskt italienska hotellrum av mellanklass. Här bor du både prisvärt och centralt.

Lite lyxigare i närheten av det lutande tornet ligger Hotel Relais Dell Orologio med 4 stjärnor.

Relais I Miracoli ligger bra till för den som vill ta del av staden sevärdheter, men föredrar att bo på ett mindre hotell. Här finns nämligen bara åtta rum, servicen är jämn och hög.

Fakta & historik

Lutande tornet i Pisa är egentligen domen i Pisas klockstapel. Själva katedralen, Duomo di Pisa, är en sevärdhet i sig – ett majestätiskt exempel på romansk arkitektur och en av Italiens mest heliga platser.

Byggarbetet startade så tidigt som 1173, men redan efter tio år sattes bygget på paus eftersom lutningen redan då var märkbar.

Ett helt århundrade senare kallades stadens allra bästa hantverkare och murare in för att försöka räta upp tornet så att arbetet skulle kunna fortgå och tornet färdigställas.

Det visade sig att inte ens de bästa hantverkarna hade lyckats få bukt på lutningen, men tornet byggdes färdigt ändå. Det blev känt som Lutande tornet redan 1360 när det blev klart.

Det fanns en tid då säkerheten i tornet inte kunde garanteras på grund av lutningen. Det var i slutet av 1980-talet som lutningen var 4,5 meter från centrumlinjen med en stadig ökning på 1 millimeter per år.

Mellan 1990 och 2001 stängdes därför tornet för turister. Efter ett ordentligt restaureringsarbete lyckades ingenjörerna räta upp tornet med hela 43 centimeter och tornet är nu öppet för besökare igen.

Var inte orolig över att tornet ska rasa. Experter hävdar nu att det kommer stå stadigt som minst de närmaste 200 åren, så länge ingen naturkatastrof äger rum.

Biljetter och guidade turer - Lutande tornet i Pisa

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Vill du lära dig mer innan du reser? Kika på det här filmklippet om Lutande tornet innan du reser.