Louvren – så bokar du biljett till världens mest besökta museum

Louvren är en dröm för konstintresserade. Museet har verk av Leonardo da Vinci, Rembrandt, Poussin, Rubens och David, för att bara nämna några. Boka biljett på nätet så slipper du köerna – eller häng med på en guidad tur.

Så bokar du biljett till Louvren

Vi tycker förvisso alltid att biljetter till sevärdheter ska förbokas – det är helt enkelt smartast och smidigast.

Men det finns vissa biljetter som är viktigare än andra att fixa på nätet i förväg, och entrén till Louvren är definitivt en sådan.

För att slippa köa, så bokar du en biljett där du väljer vilken dag och vilken tid du vill gå.

Du får bekräftelse direkt och tar med en utskriven voucher, eller visar bara upp vouchern i din mobil. Superenkelt – och du kan le i mjugg åt turisterna som trängs i biljettkön.

Om du vill få ut det mesta av besöket på Louvren, boka en guidad tur! Du kommer att lära dig massor och besöket på museet blir betydligt trevligare.

Här finns en populär guidad tur som har toppbetyg av tidigare deltagare. Den tar cirka två timmar och biljett med köföreträde ingår i priset.

Fler guidade turer och biljettalternativ till Louvren finns längre ned på sidan.

Boka biljetter till Louvren

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns hela Get Your Guides utbud.

Biljetter och guidade turer hos Viator

Här finns fler biljettalternativ till Louvren att boka på nätet, hos välkända och pålitliga Viator.

Louvren – introduktion

Mona Lisa, visst. Du måste ju se Leonardo Da Vincis omtalade målning. Men den är snudd på komiskt liten och gör sällan något större intryck på sina betraktare.

Louvren är verkligen så mycket mer än tavlan med den blygsamt leende kvinnan.

Skulpturer som Venus från Milo och Nike från Samothrake och de stora samlingarna av antikviteter från romarriket, Mellanöstern och Grekland är minst lika sevärda.

Muséet är uppdelat i tre flyglar: Richelieu, Sully och Denon.

I dessa finns kilometerlånga korridorer fyllda med konst från alla världens hörn. Samlingarna inkluderar föremål från 5000 f.Kr. fram till 1800-talet.

Utanför muséet ligger en stor glaspyramid. Den invigdes 1989, är 20,6 meter hög och har sidor som är 35 meter breda.

Pyramiden är ett konstverk i sig och under den ligger Napoleons Hall där du finner biljettkontoret och ingångarna till alla utställningshallar. Där finns också en trevlig bokaffär.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Varje år besöker åtta miljoner människor Louvren för att ta del av den enorma konstskatten.

Louvren tar man sig inte igenom på en dag, utan kräver flera besök. Därför är det bäst att bestämma någon form av rutt att beta av under ett besök.

Det finns kartor att hämta som visar de olika avdelningarnas innehåll och vägarna dit.

Museets egen webbplats har bra information, bland annat om vilka tillfälliga utställningar som finns just nu. Där finns också en onlinekatalog över samtliga föremål.

Ett smidigt sätt att få se så mycket som möjligt är annars att ta en guidad tur. Då får du se de mest unika föremålen och en bra och grundläggande överblick över museets upplägg.

Museet har också en smart app som du kan använda för att få mer information om de olika utställningsföremålen och konstverken.

Louvren har öppet alla dagar i veckan utom tisdagar. Onsdagar och fredagar förlängs öppettiderna till kvällen. Första söndagen varje månad är det gratis inträde till muséet.

Karta – så hittar du till Louvren

Drömmen om Paris ligger redo att förverkligas bara två timmars flygresa från Sverige.

Det är en promenadvänlig stad och om du bor centralt kan du oftast ta en promenad till Louvren, som ligger i ena änden av paradgatan Champs-Elysées.

Även kollektivtrafiken är väl utbredd och flera stationer ligger i närheten av Louvren.

Frihetsgudinnan

Hotell nära Louvren

På gångavstånd från Louvren, med fantastisk service och lågt pris, ligger Hotel Montpensier Paris.

I en klassisk Parisbyggnad på Rue D’Antin bor du i ett 4-stjärnigt rum på Hôtel Horset Opéra, bara nio minuter från muséet.

I mellanklass och lika nära Louvren hittar du det lilla hotellet Hôtel Louvre Richelieu, ett klassiskt Parishotell med egen bar.

Fakta & historik

Louvren är inte bara ett museum, utan ett historiskt monument i Paris. Byggnaden dateras delvis ända till 1200-talet.

Det var Filip II August som år 1190 byggde det första kungliga Louvrenslottet för att skydda staden från blodtörstiga vikingar.

Senare fick man för sig att inhysa kungliga bostäder i slottet och dekorerade med vackra väggmålningar, en fantastisk trappa och en vacker trädgård.

Sedan dess har olika kungligheter rivit och byggt om stora delar. Samtliga har efterlämnat konstsamlingar av olika typer och storlekar. Byggnaden öppnade inte som museum förrän 1793.

Inne i Louvren finns totalt 380 000 verk samlade, men bara ungefär 35 000 av dem visas upp. Bland tavlorna finns konstverk målade från 1300-talet fram till 1848.

Drogs du också med i bästsäljaren Da Vinci-kodens spänning när det begav sig?

Louvren spelade en central roll när professorn i religionssymbolik, Robert Langdon, blev indragen i en komplicerad mordutredning i Paris. Romanen blev senare Hollywood-film och fick flera uppföljare.

Biljetter och guidade turer till Louvren

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Vill du lära dig mer innan du reser? Kika på det här filmklippet om Louvren innan du reser.