Caminito del Rey – äventyrlig vandringsled utanför Málaga

Caminito del Rey klassades tidigare som en av världens farligaste vandringsleder, men kan nu upplevas av helt vanliga besökare. Vill du leka äventyrare i Málaga? Så här gör du för att boka biljett och guidade turer.

Caminito del Rey - boka guidade turer och biljett

Caminito del Rey – boka biljett och guidad tur

Caminito del Rey kan besökas på egen hand – om du har en hyrbil och kör dit själv. Då kostar biljetten 10 euro utan guidning och 18 euro om du går med en guide.

För dig som inte vill köra dit själv finns flera alternativ med inkluderad transport, som ofta är både bekväma och prisvärda.

Om du bor i Málaga, vilket många som besöker vandringsleden gör, då kan du exempelvis boka den här guidade turen inklusive transfer från och till ditt hotell i staden. Entréavgift och flerspråkig guidning ingår.

Här är en liknande guidad tur, med den enda skillnaden att du istället kliver på bussen på en hållplats i centrala Málaga.

Vill kombinera den spännande vandringen med goda spanska smaker, kan du boka en guidad tur till Caminito del Rey där en tapaslunch ingår. Turen utgår från flera platser längs Costa del Sol.

Fler exempel på biljetter och guidade turer där Caminito del Rey ingår, finns längre ned på den här sidan.

Guidade turer till Caminito del Rey

Förutom exemplen här ovanför finns fler sätt att uppleva vandringsleden på. Kolla in Get Your Guides biljetter och turer.

Guidade turer hos Viator

Här finns fler biljetter till vandringsleden att boka på nätet, via välkända och pålitliga Viator.

Caminito del Rey – introduktion

För dig som älskar känslan av spänning och adrenalin och njuter av naturupplevelser och storslagna utsikter är Caminito del Rey, ”Kungliga stigen”, ett självklart inslag på Spanienresan.

Vandringen, som tar ungefär två timmar i normal takt, kan delas upp i tre olika etapper.

Den första delen är belägen i ravinen och bjuder på många imponerade utrop och kittlade nerver. Efter det följer en mer traditionell typ av vandring som uppladdning inför den tredje delen, som också går genom ravinen.

Som grädde på moset korsas ravinen till sist via en bro med ett skrämmande metallgaller till golv. Stundtals befinner du dig 100 meter över marken.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Vandring sker efter bokning på bestämd dag och tid. Dagtid kan du boka vandringstid varje hel halvtimme.

När du anländer till vandringsledens startpunkt på norra sidan kontrolleras biljetterna och du får en hjälm, hårnät samt en genomgång av vilka regler som gäller.

Det handlar bland annat om att hålla hårt i dina saker, inte skräpa ner och att behålla hjälmen på. Guiderna talar spanska och engelska. Därefter släpps omkring 50 personer in åt gången. Du går sedan helt i din egen takt.

Själva vandringen är inte utmanande för en person som klarar att promenera i två timmar i normal takt på plan mark, med bara små trappliknande stigningar.

Om du är höjdrädd är dock Caminito del Rey ingenting för dig.

Karta – så hittar du till Caminito del Rey

Vandringsleden ligger drygt en timmes bilfärd från Malaga. Kom ihåg att det är den norra entrén till Caminito del Rey du ska till.

Där finns två stora bilparkeringar och ett par restauranger. Från parkeringen är det ungefär två kilometers vandring till själva starten, så var ute i god tid för att inte missa din starttid.

https://youtu.be/cBq0rpdHNJw

Hotell nära Caminito del Rey

Börja din vandring med en halvtimmes promenad från det mysigt belägna hotellet Complejo Turistico Rural La Garganta, eller bo i en fräsch lägenhet på Apartamentos El Burgo en kort bilresa bort.

Lite längre bort ligger 3,5-stjärniga Valley View med genuin inredning och en svalkande pool.

Fakta & historik

Den välkända vandringsleden byggdes i samband med att ett vattenkraftverk uppfördes mellan år 1900 och 1905.

Leden, som var tre kilometer lång, gick genom ravinen med syftet att låta de fängelsefångar som arbetade på verket passera den vägen. När Alfonso XIII invigde vattenreservoaren Conde del Guadalhorce år 1921 fick leden namnet Caminito del Rey.

Mellan år 1999 och 2000 dog fem personer längs Caminito del Rey. Ett år senare stängde världens farligaste vandringsled ner.

Men den vackra naturen i Paraje Natural del Desfiladero var för eftertraktad för att inte få ses av fler ögon. En omfattande renovering påbörjades.

År 2015 stod Caminito del Rey redo att ta emot nya vandrare – denna gång med mycket högre säkerhet än tidigare.

Exempel på biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entré- och åktursbiljetter och kombinationsbiljetter. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på hur det är att vandra längs Caminito del Rey? Kolla in den här filmen innan du reser.