Colosseum – så bokar du biljett till Roms historiska amfiteater

Colosseum står kvar som en symbol för det antika Rom, trots årtusenden av skakande jordbävningar och tjuvaktiga stölder. Vi berättar hur du gör för att boka biljett så billigt och smart som möjligt.

Så bokar du biljetter till Colosseum

Colosseum är en väldigt populär sevärdhet och antalet besökare som får vistas samtidigt inne i amfiteatern är begränsat till 3000 personer. Därför är det vanligt med köer – inte minst om du missat att köpa biljett i förväg.

Även för besökare med förköpta biljetter kan väntetider förekomma, bland annat på grund av de säkerhetskontroller som görs, men inte lika långa.

Det finns ett flertal sätt att uppleva den här sevärdheten på, du kan göra det i grupp tillsammans med en kunnig guide eller på egen hand.

Mest populär är en tvådagars kombinationsbiljett som förutom Colosseum också ger inträde till Forum Romanum och Palatinen. Biljetten ger dig möjlighet att gå före i kön och kostar cirka 200 kronor (exakt pris varierar med växelkursen).

Det ska jämföras med att den ordinarie entrébiljett som du köper i kassan på plats kostar cirka 120 kronor. Den ger varken köföreträde eller entré till några ytterligare sevärdheter.

Tvådagarsbiljetten är därför ofta ett bra alternativ för en besökare som ska tillbringa några dagar i Rom och vill se fler historiska platser än Colosseum. Du kan läsa mer och boka den här.

Att uppleva Roms historiska sevärdheter under ledning av en kunnig guide är ofta en väldigt god idé. Du lär dig massor – och besöket får ett helt annat djup än om du går själv.

Vi tipsar gärna om den här tre timmar långa guidade turen av Colosseum, Palatinen och Forum Romanum. Den kostar 300-400 svenska kronor per person (exakt pris varierar med växelkurs och rabatter) och har höga betyg av tidigare deltagare.

Tips! Colosseum ingår i rabattkortet Roma Pass. Tänk bara på att du måste reservera din plats i förväg. Mer information om rabattkortet finns här.

Fler exempel på biljetter och guidade turer finns längre ned på sidan.

Colosseum - boka biljetter eller guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer - boka hos Viator

Här finns fler alternativ för dig som vill uppleva Colosseum, till exempel biljetter med köföreträde.

Colosseum – introduktion

Colosseum, ett av världens sju nya underverk, stoltserar mitt i centrala Rom och är den största av stadens många sevärdheter. Namnet tros härstamma från kejsar Nero, som lät bygga en staty kallad ”Neros koloss” i närheten.

Colosseum byggdes som en gåva från kejsaren till det romerska folket. Inträdet var gratis för alla och beroende på vilken samhällsstatus du hade fick du olika bra sittplats.

Kejsar Vespasianus påbörjade bygget, som avslutades under sonen Titus tid som regent. Senare byggde även den yngre sonen, Domitianus, om Colosseum för att inhysa tunnelsystemet som användes till att förvara djur och slavar.

Historikerna säger att Colosseum byggdes färdigt på totalt nio år. Byggnadsarbetarna bestod av 60 000 slavar, beordrade att arbeta av romarna.

Den blodiga underhållningen som tog plats i Colosseum ledde till att totalt omkring 400 000 personer miste livet. År 435 e.kr utspelade sig de sista gladiatorspelen, men i ytterligare ett århundrade fortsatte striderna mot olika sorters vilda djur.

Totalt sägs ungefär en miljon djur ha mist livet som underhållning på Colosseum. Senare, på medeltiden, började valven under Colosseum att nyttjas som verkstäder och bostäder.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Det är inte svårt att förstå varför miljontals turister vallfärdar till Colosseum varje år. På håll är arenan en mäktig syn och väl på plats är det en speciell upplevelse.

Det är svårt att föreställa sig allt hemskt som har ägt rum på platsen, samtidigt som det måste ha varit en enorm händelse i det antika Rom.

Invigningsfesten som pågick i 100 dagar tog kol på 11 000 vilda djur och ett stort antal människor som fick strida i de ständigt pågående gladiatorspelen. Åskådarna var överförtjusta.

Om du vill lära dig mer om händelserna kan du välja att gå en guidad tur, men det går också bra att strosa runt på egen hand.

Liksom då finns det idag knappt någon lågsäsong att tala om. Underhållningen i att besöka Colosseum är konstant över året.

Eftersom det är en av världens mest besökta sevärdheter är det svårt att komma runt det faktum att det går in ett begränsat antal människor per dag. Om du besöker platsen tidigt på morgonen brukar inte köerna ha hunnit ringla sig så långa ännu.

Passa gärna på att besöka någon av de andra närliggande sevärdheterna. Forum Romanum heter torget som var den centrala platsen för handel, politik och religion under romartiden.

Torget ligger bara en kort promenad bort och låter dig drömma dig bort 2 000 år bakåt i tiden och de vardagliga händelserna som ägde rum då.

Karta – så hittar du till Colosseum

Om du bor centralt i Rom är det inte svårt att hitta till Colosseum. Många av sevärdheterna i den italienska huvudstaden ligger inom gångavstånd från varandra – Colosseum inkluderad.

Många tycker att det är smidigt att ta tunnelbanan till Colosseum och utgå från den platsen under en promenad i staden.

Frihetsgudinnan

Hotell nära Colosseum

På enkla, men prisvärda Hotel Acropoli bor ni nära kommunikationer och kan promenera till många sevärdheter.

För dig som uppskattar högre standard kommer rummen på Hotel Nazionale att behaga. Det ligger lite längre bort från Colosseum, men har bra tunnelbaneförbindelser.

En kvarts promenad från Colosseum och ett par minuter till Trevifontänen och Spanska trappan ligger det lilla hotellet La Foresteria Luxury Rooms & Suite, som hyllas för såväl service som läge.

Fakta & historik

Colosseums längd uppgår till 189 meter, bredden till 156 meter och höjden till imponerande 48 meter. Ytan inuti är hela 24 000 kvadratmeter stor.

Den massiva konstruktionen är gjord av kalksten och marmor och rymmer över 50 000 åskådare. Underhållningen bestod i regel av något våldsbetonat, som gladiatorspel, jakter och avrättningar. Idag nöjer sig besökarna med att känna historiens vingslag.

Det rasade partiet på Colosseums södra sida är en rest från de brutala jordbävningarna som ägde rum år 847 och 1231. Trots skavankerna, eller kanske till viss del tack vare, är den Flaviska amfiteaterns (Colosseums egentliga namn) en viktig tidsmarkör från antika Rom.

Delar av Colosseums marmorfasad användes till bygget av Peterskyrkan i Vatikanstaten och Spanska Trappan – kul fakta att glänsa med på rundturen i staden.

Exempel på biljetter till Colosseum

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här välgjorda dokumentären om Colosseum innan du reser.