Akropolis – så gör du ett biljettklipp till klippan i Aten

Akropolis, klippan med de ståtliga byggnaderna i Aten, är ett av världens viktigaste landmärken och ett absolut måste när du är i Aten. Så här gör du för att boka biljett till bästa pris.

Så bokar du biljetter till Akropolis

Akropolis är Atens mest populära sevärdhet. Nästan alla turister som besöker Aten för första gången, har Akropolisklippan med på sin att göra-lista.

Det bör du också ha, för det är en storslagen historieupplevelse som dessutom bjuder på vacker utsikt över staden.

Populariteten gör förstås att det kan bli trångt vid biljettkassorna. Köer är vanliga, inte minst under högsäsongen på sommaren.

Det finns två sätt att undvika köerna så långt som möjligt: Genom att komma tidigt på dagen och genom att förboka biljetten på nätet.

Tänk på att om du köper en standardbiljett på nätet så slipper du köa till den första biljettkassan vid Akropolis, men du måste fortfarande stå i kö vid entrén.

Vill du slippa köa helt – eller åtminstone så mycket som det går – då väljer du en skip the line-biljett.

Prisskillnaden är bara cirka 50 svenska kronor, så den sistnämnda biljettypen är ett klokt val om du vill komma in snabbt.

Att upptäcka Akropolis tillsammans med en kunnig guide rekommenderas verkligen.

Du lär dig snabbt mycket mer än vad du kan läsa dig till på egen hand. Ett exempel är den här populära turen på en och en halv timme, där inträde och guidning ingår.

Notera att entréavgiften till Akropolis varierar beroende på tid på året. Under sommarsäsongen kostar en standardbiljett cirka 200 kronor, 20 euro, men under vintern halveras priset till 10 euro.

Dessutom är inträdet gratis den första söndagen varje månad, från november till mars.

Fler exempel på biljetter till Akropolis och guidade turer finns längre ned på sidan.

Akropolis - boka biljetter eller guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer - boka hos Viator

Här finns fler alternativ för dig som vill uppleva Akropolis, till exempel biljetter med köföreträde.

Akropolis – introduktion

De flesta som reser till Aten planerar in ett besök på den steniga kullen i staden, Akropolis.

Namnets generella översättning är ”staden på klippan”. Den centrala roll som Akropolis i Aten har spelat i historien är anledningen till varför turisterna flockas.

För det är många som vill titta närmare på de arkitektoniska mästerverken som uppfördes under det femte århundradet före Kristus.

Det viktigaste templet, Parthenon, tillägnades Pallas Athena som tack för gudinnans skydd under persiska krigen. Dionysosteatern är en stor mötesplats med plats för 17 000 personer. Då det begav sig kunde publiken njuta av tragedier av bland andra dramatikern Sofokles.

Idag finns sju av hans påstådda 120 dramer bevarade i sin helhet. Hans mest kända är Antigone och Kung Oidipus.

Att skrida fram på området och försöka föreställa sig en pågående dramatisk tävling under de religiösa högtiderna för 2 500 år sedan är en speciell känsla.

Alla turister som besöker Akropolis i Aten passerar genom Propyléerna, den storslagna men ofärdiga porten in till Akropolis och Dinoysosteatern. Bygget blev aldrig färdigt på grund av peloponnesiska kriget som ägde rum i det antika Grekland under 400-talet före Kristus.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Akropolis och dess byggnader har öppet året runt. Vilken tid på året du väljer att besöka Aten och vilken tid på dygnet du planerar in dit besök på Akropolis påverkar upplevelsen.

Vissa hävdar att vintern är bästa tiden för ett besök, eftersom det lätt blir väldigt hett uppe på klippan sommartid. Samtidigt kan det blåsa väldigt kallt däruppe under vintersäsongen.

Om du är ute i god tid på morgonen kan du slippa de värsta köerna. På sommaren är det också ett smart sätt att undvika de varmaste timmarna på dygnet.

Klä dig efter väder är en bra devis att gå efter. Kom också ihåg att det finns snålt med toaletter och matförsäljare inne på området.

Det är fritt fram att utforska klippan och området omkring på egen hand. Vandra mellan de olika byggnaderna och se de tusenåriga skavankerna på nära håll.

För dig som vill få en ännu djupare inblick i vad som hänt på Akropolis genom åren erbjuds guidade turer.

Karta – så hittar du till Akropolis

Till Akropolis tar du dig enklast med hjälp av kollektivtrafiken. Det avgår bussar för en billig peng runtom i staden och det är lätt att se att du hamnar rätt, med tanke på sevärdhetens självklara placering uppe på klippan.

Från många hotell i Aten är det också gångavstånd. Bara att ta sikte på klippan och gå.

Frihetsgudinnan

Hotell nära Akropolis

Athens Studios kan du bo i en trevlig lägenhet med tillgång till takterrass, bara 7 minuter från Akropolis. Med lite lägre standard några minuter längre bort hittar du stilrena och prisvärda Micon Lofts.

I nära anslutning till sevärdheten finns också lyxiga Royal Olympic Hotel.

Fakta & historik

Klippan i Aten har använts av människor i omkring 5 000 år, det vill säga sedan den yngre stenåldern.

Omkring år 1270 f.kr byggdes en megaron, ett mykenskt palats, där kungen antas ha bott. Rester från denna tid, sena bronsåldern, kan ses i delar av muren öster om Propyléerna.

Nuvarande Parthenon stod klart 432 f.Kr. Mycket hann hända på de efterföljande tusen åren. Efter att Parthenon byggdes hann Aten invaderas ett antal gånger. Templet har formats av många olika kulturer, religioner och språk.

Genom åren har det fungerat som såväl skattkammare och krutförråd som kyrka och moské.

Gläns lite extra i resesällskapet genom att påpeka vilket utmärkt exempel på dorisk ordning templet utgör.

I samband med ditt besök på Akropolis rekommenderas ett besök på Akropolismuseet. Det öppnade 2009 och har sedan dess klättrat upp på listorna över Europas bästa museer.

Här kan du utforska upptäckter som gjorts på Akropolisklippan. En extra spännande upplevelse får du genom glasgolvet som är placerat över själva utgrävningsplatsen.

Få en inblick i hur vardagen såg ut för tusentals år sedan i det antika Grekland och lev dig in i känslan.

Exempel på biljetter till Akropolis

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här korta dokumentären om Akropolis innan du reser.