Versailles – besök världens vackraste slott

Versailles! Vansinnigt vackert, mytomspunnet, och ett måste att besöka minst en gång i livet. Världsberömt för det vackra slottet och de perfekta trädgårdarna. Så här bokar du biljetter och guidade turer till bästa pris.

Så bokar du biljetter till Versailles

Det finns åtskilliga sätt att uppleva Versailles på. Från det enklaste och billigaste alternativet, att köpa en entrébiljett till slottet och trädgårdarna, till att följa med på olika guidade turer.

Om du vill köpa en entrébiljett finns exempelvis det här alternativet där du får gå före kön, utan att det kostar speciellt mycket mer än standardbiljetten. Audioguide ingår också. Den finns på ett flertal språk, men tyvärr inte på svenska.

Att uppleva slottet tillsammans med en duktig guide rekommenderas verkligen. Du får ut mycket mer av ditt besök, och du lär dig massor om byggnader, trädgårdar och om människorna som brukade bo i slottet. Här är ett exempel på en mycket populär halvdagstur med guide.

Om du vill göra besöket så smidigt och enkelt som möjligt, då bokar du en guidad tur där biljetter till Versailles, guidning och transport från och tillbaka till ditt hotell i Paris ingår. Du slipper fundera över tågresan och kan bara njuta av dagen. Läs mer om den turen här.

Versailles - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns massor av sätt att uppleva slottet på. Här ser du samtliga.

Biljetter och turer via Get Your Guide

Här finns ännu fler alternativ för dig som vill uppleva Versailles. En guidad rundtur på 90 minuter är storsäljaren.

Versailles – introduktion

Versailles kungliga slott är en populär turistdestination i Frankrike. Slottet utsågs till världsarv av UNESCO för över 30 år sedan. Det är ett kulturellt arv och en uppvisning av fransk 1700-tals konst. Slottet byggdes 1623 och var ett centrum för politisk makt under den franska revolutionen.

Idag är Versailles och dess trädgårdar en lugn och vacker plats att besöka. Slottet är otroligt välbevarat och du kan se hallar med guld, kristaller och konst som får dig att tappa andan.

Det går att besöka den här sevärdheten varje dag och du kan boka biljetter på nätet.

Slottets trädgårdar är enorma. De fick världsarvsstatus av UNESCO år 1979. I trädgårdarna så finns det skulpturer, blommor och gröna marker. Här kan du få känslan av hur livet som kunglighet var under 1700- och 1800-talet.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Ett besök till Versailles kräver åtminstone tre timmar. Du kommer att vilja ge slottet minst två timmar och så åtminstone en timme i trädgårdarna. Tänk också på att det kan ta en timme att komma fram och sedan en timme tillbaka. Det blir med andra ord en heldagsutflykt.

Ett absolut måste är den berömda spegelhallen. Den ligger mellan kungens och drottningens lägenheter och fungerade under slottets stortid som en mötesplats.

I hallen finns mer än 350 speglar och det skapar en helt unik miljö. Guld och kristalldekorationer blänker på ett helt fantastiskt sätt. För att undvika köer till spegelhallen så kan det vara klokt att komma hit under morgontimmarna. Vid lunch så kan det bli fullt med folk i hallen och då är det svårare att se ordentligt och ta in storheten i av detta rum.

Missa inte marknaderna då du besöker slottet. Områdets marknader har långa anor. Redan under 1600-talet så såldes det mat och andra varor på Versailles gamla marknad som fortfarande är i bruk.

Notre Dames marknad är en upplevelse med franska ostar såväl som grodlår. Du kan köpa organiska produkter på Jussieu-Montreuil-marknaden som också ligger mycket nära Versailles slott.

Karta – så hittar du till Versailles

Slottet ligger i staden Versailles i norra Frankrike, cirka 16 kilometer sydväst om Paris fågelvägen.

Du kan åka med tåg, RER linje C eller SNCF, från Paris till slottet och det kan ta upp till 1,5 timmar beroende från vilken station i Paris du startar.

Det går också vanliga kollektivbussar, även om de tar längre tid än tåget.

Ett annat alternativ är hyra bil och köra de dryga fyra milen (beroende på vägval och var du startar). Bilresan brukar ta cirka 40 minuter.

Versailles

Hotell nära Versailles

Hotel Le Versailles ligger mycket nära slottet och är ett populärt val liksom Hôtel Le Louis Versailles Château. Sistnämnda ligger precis vid turistkontoret där det går att köpa biljetter till slottet.

Hôtel de France ligger också på behagligt avstånd och är ett bekvämt hotell med trevlig personal.

Fakta & historik

Orten Versailles var inofficiellt Frankrikes huvudstad från 1682 till 1715. Det var Louis XIV som flyttade sitt hov och regeringen till slottet i maj 1682. Slottet har 700 rum med plats för 20 000 personer. Det är mycket stort och har över 2000 fönster.

Det var inte bara kungafamiljen som bodde där. Här fick också delar av den franska adeln ta upp residens. Dessutom var slottet hem för flera olika myndigheter. Versailles var det kungliga sätet i Frankrike och det smyckades för att påminna om detta.

Trädgårdarna tog 40 år att färdigställa. De var mycket viktiga för Louis XIV. Det sägs att han brydde sig minst lika mycket trädgårdarna som om själva slottet. Runt Versailles formella trädgård finns apelsinträd.

Trädgårdarna är hänförande och tillsammans med slottet så skapar de en plats som tar dig tillbaka några hundra år i historien på ett helt makalöst sätt.

<h2>Exempel på biljetter till Versailles</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><i>Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!</i></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --></br><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div data-gyg-partner-id="P9VQHQO" data-gyg-number-of-items="8" data-gyg-currency="SEK" data-gyg-locale-code="sv-SE" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="versailles" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="//widget.getyourguide.com/P9VQHQO/activities.frame"></div>

Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här filmen från Versailles.