Alcatraz – besök världens mest kända fängelse

Alcatraz har huserat några av världens värsta brottslingar. Många satt på livstid, men du kan besöka ön – och åka hem igen. Vi berättar hur du gör för att boka till bästa pris.

Boka biljetter till Alcatraz

Biljetterna till Alcatraz bokar du via den officiella återförsäljaren Alcatraz Cruises som har fått i uppdrag av myndigheten National Park Service att hantera biljettförsäljningen.

Det finns flera olika biljettyper. Early Bird, dagturer, kvällsturer och Behind The Scenes-turer, för att nämna några. Biljettpriset varierar från $38 till $90 beroende på vilken du väljer.

Ett tips är att kombinera ett besök på Alcatraz med att se andra sevärdheter i San Francisco. Det är ett smart sätt att både spara pengar och tid.

Här finns alla turer där Alcatraz ingår hos vår partner Get Your Guide och här finns alla Alcatrazturer hos Viator. Jämför gärna både priser och innehåll innan du bokar.

Boka guidade turer via Viator

Förutom exemplen ovan finns massor av sätt att uppleva Alcatraz på. Här hittar du samtliga.

Biljetter och turer via Get Your Guide

Här finns fler alternativ. En heldagstur där besök på Alcatraz ingår är en av bästsäljarna.

Alcatraz – introduktion

Alcatraz är ett ord som har fått många brottslingar att darra av skräck. Fängelset ligger på en ö strax utanför San Fransisco och är känt som en plats ingen kom tillbaka från. Kanske ännu rysligare är att tänka på vad folk som hamnade i fängelset celler hade gjort.

När du besöker Alcatraz fängelset kan du lära dig mer om kända amerikanska skurkar, som Al Capone, som hamnade här. Varje år kommer över en miljon besökare för att se cellerna där de kriminella fick sitta och ruttna bort, om de inte lyckades rymma.

Fängelsets och de intagnas berättelser är fascinerande och en del av USA:s historia.

Till skillnad från de som hamnade i cellerna på Alcatraz, får du åka hem igen. Det kan kännas som en stor lättnad då du under flera timmars tid får höra berättelser som kan få även den modigaste vackla.

Om du åker till San Fransisco måste du bara ta båten över från pir 33 till det spöklika, världsberömda, fängelset.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Ett besök till Alcatraz är en upplevelse som kan passa både vuxna och barn. Det gäller förstås att få förklaringar som är anpassade till ålder. Båten från pir 33 tar dig direkt till fängelseön och där väntar guider som ger rundturer och berättar.

Räkna med att lägga några timmar på detta museum. Båtarna går med jämna mellanrum och under turistsäsongen kan det bli trångt under de timmar som de flesta vill åka ut.

På ön finns det turer med presentationer i hörlurar på olika språk. Du kan också se utställningar som berättar mer om livet i fängelset och om de mest kända brottslingar som satt där.

Det finns också videopresentationer och ett program för yngre som kan behöva lite mer än bilder och objekt att se på.

Något som är viktigt att tänka på är att vädret i detta område kan vara nyckfullt. Du åker ut med båten i solsken, men sen kommer molnen och det börjar regna då du väl är på Alcatraz.

Ta med dig en lättare jacka och någon form av regnskydd. En rekommendation är att klä sig i lager för att vara redo på de väderskiftningar som är vanliga på ön.

Karta – så hittar du till Alcatraz

Det finns gott om parkeringar i närheten av pir 33 där båtarna till Alcatraz lägger till. Den närmsta är 80 Francisco at Kearny som ligger ett kvarter bort.

Historiska spårvagnen MUNI F tar dig också till pir 33. Bussar är ett annat alternativ, men det kan vara smidigt att en taxi om ditt hotell inte ligger på gångavstånd.

Alcatraz

Hotell nära Alcatraz

Det finns gott om hotell nära pir 33, ett prisvärt alternativ är Hotel Zephyr. Det ligger nära Fishermans Wharf, i bra läge för att upptäcka området, och det är ett stort hotell med fler än 360 rum.

Sheraton Fisherman's Wharf är dyrare men erbjuder också lite fler bekvämligheter, till exempel en uppvärmd swimmingpool.

Holiday Inn har flera hotell som ligger bra till för den som vill besöka Alcatraz, bland annat det här.

Fakta & historik

Alcatraz byggdes som ett fort av USA under 1850-talet. Tanken var att man från ön skulle försvara San Francisco. Men projektet färdigställdes aldrig och år 1868 blev ön ett militärt fängelse.

1909 förstördes det gamla fängelset och The Rock konstruerades. Det var fångar som byggde det.

Något som är mycket spännande med Alcatraz är berättelser om fångar som försökte rymma. Under de 29 år som Alcatraz fungerade som fängelse försökte 36 fångar att fly. 23 av dessa fångades igen, 6 sköts till döds, 2 drunknade, och 5 listas fortfarande som försvunna.

Det antas att dessa 5 också drunknande, men det är inte fastställt. Ödet för de 5 som fattas har kittlat mångas fantasi och har legat till grund för flera spännande filmer om Alcatraz.

<h2>Exempel på biljetter och guidade turer</h2><!-- [et_pb_line_break_holder] --><p><i>Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!</i></p><!-- [et_pb_line_break_holder] --></br><!-- [et_pb_line_break_holder] --><div data-gyg-partner-id="P9VQHQO" data-gyg-number-of-items="8" data-gyg-currency="SEK" data-gyg-locale-code="sv-SE" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="alcatraz" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/P9VQHQO/activities.frame"></div>

Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här filmen från Alcatraz.