Alhambra i Granada – en magisk plats

Alhambra är äventyr och magi – och ett absolut måste om du reser till Spanien och befinner dig inom räckhåll från Granada. Boka biljett eller guidad tur på nätet så går du före köerna och får garanterat lägsta pris.

Så bokar du biljetter till Alhambra

Boka biljetter kan du göra via den officiella hemsidan, då får du lägsta möjliga pris.

Men vi rekommenderar verkligen att du bokar en guidad tur där entrébiljetten ingår. Det är ett prisvärt sätt att lära känna palatset och få ut så mycket som möjligt av besöket.

Enklast och billigast är den populära biljetten med audioguide och möjlighet att gå före kön. Den kan du boka här.

Bästa alternativet är att uppleva Alhambra tillsammans med en kunnig guide. Till exempel den här populära turen.

Till Alhambra från Malaga, Nerja och Sevilla

Om du befinner dig i Sevilla, Malaga eller Nerja och inte har tillgång till bil, finns turer där transport, entrébiljett och guidning ingår.

Räkna med att det tar en hel dag, men det blir en riktigt fin utflykt till en sevärdhet du faktiskt måste uppleva.

Turen från Malaga tar cirka 8 timmar, den från Nerja cirka 10 timmar och från Sevilla får du räkna med cirka 12 timmar.

Boka guidade turer via Viator

Förutom exemplen ovan finns massor av sätt att uppleva Alhambra på. Här hittar du samtliga.

Biljetter och turer via Get Your Guide

Här finns fler alternativ i Alhambra. En guidad rundtur på 3 timmar är en av bästsäljarna.

Alhambra – introduktion

Alhambra ligger i Granada i Andalusien. Palatset är ett av södra Spaniens populäraste turistmål. Det kommer flera miljoner besökare från världens alla hörn varje år. Det är inte så konstigt.

Byggnaden är otroligt vacker och den får din fantasi att skena iväg då du får veta mer om allt som har hänt på platsen.Trots att det rör sig om ett fort och palats som är flera hundra år gammalt så är det fortfarande mycket vackert innanför murarna.

Alhambra har tre olika delar. Alcazaba är en ruin där du kan se det som finns kvar av olika rum och gårdar. Palacios Nazaries är huvudattraktionen och palatset som är så otroligt vackert. The Generalife är arkitektens trädgårdar med fontäner och pooler.

Det kanske inte kommer som en överraskning att Alhambra bara släpper in några tusen besökare per dag. Köp en biljett i förväg – och kom ihåg att hålla dig till exakt den tid du har fått tilldelad.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Om du redan är i Granada och vill se Alhambra från insidan nästa dag, blir det tyvärr svårt.

Under högsäsong kan du behöva boka biljett 90 dagar i förväg och även om du bokar din biljett tre månader i förväg kan det vara begränsat med platser.

Det hör till saken att enbart 300 personer får gå in varje halvtimme. Du kan alltså inte köpa en biljett och komma när det behagar under öppettiderna. Om du missar din plats så är det inget att göra åt saken.

Du bör alltså se till att komma i god tid så att du inte blir nekad inträde vid ingången för att din biljett är för ett klockslag som har passerats.

Karta – så hittar du till Alhambra

Det går inte att åka med privat transport hela vägen till Alhambra. Lämna hyrbilen vid hotellet och ta linje C3 som stannar vid biljettkontoret eller en taxi som får köra hela vägen fram.

Om det inte är för varmt kan du promenera. Tänk på att det kommer att vara en promenad uppför, så välj bra skor för klättringen. Den finaste gångvägen är lite över en kilometer lång och börjar på Cuesta de Gomerez gatan i centrum.

Alhambra

Hotell nära Alhambra

Apartamentos Turisticos Mauror är ett prisvärt lägenhetshotell med mysig terrass och mycket bra service. Hotellet ligger i Alhambra-skogen och är bekvämt.

Om du vill komma närmre Granadas centrum kan du välja Alhambra Showhomes som ligger cirka 500 meter från stadens katedral och 10 minuters gångväg från Alhambra.

Oro del Darro Suites har utsikt över Alhambra och är en historisk byggnad med över 100 år på nacken.

Fakta & historik

Alhambra är ett mycket gammalt palats och fort i Granada. Palatset fick sitt namn från väggarnas och tornens rödaktiga ton. Al-qal’a al-hamra betyder rött fort eller slott på arabiska.

Det här är det enda moriska kungliga palats som har överlevt islams guldålder. Palatset utsågs till världsarv av UNESCO år 1984.

Placeringen på Sabika-kullen är mycket strategisk. Den ger utsikt över hela Granada och vidare ut över slätterna. Det har haft betydelse historiskt och är idag en källa till fantastisk utsikt för nyfikna turister.

Exempel på biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här filmen från Alhambra.