Grand Canyon – upplev dramatiska vyer i Arizona

Grand Canyon är ett av världens mest berömda naturliga underverk. Storslaget, vackert och något att planera in om USA-resan går till den delen av landet. Boka helikopterutflykt, buss, eller guidad tur på nätet, så får du garanterat lägsta pris.

Så bokar du upplevelser i Grand Canyon

Grand Canyon kan upplevas på många olika sätt. Vissa lägger in det som ett stopp på en bilsemester i USA, men de flesta besökare kommer från någorlunda närbelägna Las Vegas.

Från Las Vegas utgår bussturer till det här naturliga underverket. Vissa turer saknar guide, du får själv läsa på om det som ses på vägen, medan andra har en kunnig guide som turledare.

Vilken du väljer beror kanske på kostnaden, men faktum är att det en guidad tur inte blir speciellt mycket dyrare. Att uppleva det hela med en guide ger bättre känsla, och mer kunskap, om platsen.

Här finns en populär busstur från Las Vegas utan guide och här är en guidad tur till Grand Canyon som fått bra betyg av tidigare deltagare. Notera att bussutflykterna är rejäla heldagsturer på cirka 15 timmar.

Att flyga helikopter över Grand Canyon är ett betydligt snabbare, och häftigare, sätt att uppleva naturfenomenet på. Vissa skulle säga att det är det enda sättet att göra det på.

Helikopterturen från Las Vegas brukar ta cirka fyra-fem timmar, beroende på hur lång tid ni får på marken nere i kanjonen innan återresan.

Flygningen kostar en slant, räkna med biljetter i spannet 3500 – 6000 kronor, men det blir också ett minne för livet. Ett av de billigaste alternativen finns här, det är en helikoptertur som har många nöjda tidigare kunder.

» Här hittar du alla helikopterturer från Las Vegas till Grand Canyon

Fler exempel på upplevelser och guidade turer finns längre ned på den här sidan.

Helikopterflygning, bussturer och guidning

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Get Your Guides utbud.

Upplevelser och guidade turer - boka hos Viator

Här finns fler alternativ att boka på nätet, även mer udda turer som VIP-besök med gourmetfrukost.

Grand Canyon – introduktion

Upplev världens största och äldsta historiebok – Grand Canyon! Det skämtsamma smeknamnet kommer från det stora antalet gamla bergarter och mineraler som finns i kanjonen.

Den stora och mäktiga Colorado River har upphovsrätten till den djupa dalgången som slingrar sig fram mellan skyhöga klippväggar. Vattnet har skapat kanjonen helt på naturlig väg och resultatet blev 446 kilometer långt.

Nästan 15 miljoner människor besöker området varje år. Den vackraste vyn får du i Grand Canyons norra del, som ligger lite högre upp.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Möjligheten att boka en helikoptertur finns, som sagt, och kan vara en spännande upplevelse att ta med sig hem i bagaget.

Vyerna från ovan är svåra att slå och känslan när man flyger över kanten och ner i det djupa bergsmassivet kommer du sent att glömma.

Många reser till Grand Canyon för att vandra i det ståtliga landskapet. Inför den utmaningen finns det några saker som är viktiga att tänka på.

Det gäller oavsett om du ska gå en kortare hiking trail eller genomföra en flerdagsvandring. Drick tillräckligt med vatten och fyll alltid på flaskorna vid de olika vattenstationerna. Glöm inte ficklampa och se till att ha en bra och genomtänkt tidplan.

Det är en del som försöker sig på idén att vandra upp och ner för kanjonen på en dag. Det är oftast inte möjligt och det finns skyltar som varnar för detta överallt.

Om din fysiska status är väldigt bra kan det dock gå. Om så är fallet rekommenderas det dock att du undviker vandringen sommartid, då Arizonas klimat snabbt blir stekhett. Grand Canyon ligger trots allt mitt ute i öknen.

Missa inte Grand Canyon Skywalk, där du kan gå ut på ett hästskoformat glasgolv 20 meter ut från kanjonens kant och stirra rakt ner i avgrunden. Precis så svindelframkallande som det låter!

Karta – så hittar du till Grand Canyon

Det enklaste sättet att ta sig till området är med bil. Följ skyltar mot Grand Canyon National Park och bestäm i förväg om du vill ta dig till den västra, södra eller norra kanten.

Det är på den södra sidan, på Grand Canyon Airport, som vissa flyg- och helikopterturer avgår från.

Väl inne i parken är det enklast att först köra till parkens besökscenter. 

Frihetsgudinnan

Hotell nära Grand Canyon

Bara två minuters promenad från nationalparkens besökscenter ligger 3-stjärniga Grand Canyon Plaza Hotel med en trevlig utomhuspool.

Några mil bort ligger enkla och prisvärda Canyon Motel and RV Park.

I genuin, amerikansk stil med svulstiga fåtöljer och mörk inredning finns Grand Canyon Railway med närmare 300 rum, inomhuspool och bar.

Fakta & historik

Det eroderade ökenlandskapet i nordvästra Arizona finns med på Unescos världsarvslista.

Bosättarhistorien sträcker sig hela 10 500 år tillbaka i tiden. Fynd visar att platsen har huserat människor i åtminstone 4 000 av de åren.

Man tror att torkan fick de flesta att flytta under 1200-talet. Andra kulturer blev senare flyttade till indianreservat av den amerikanska staten. När immigranterna dök upp i slutet av 1800-talet började platsen att bli ett mer och mer populärt turistmål.

På det bredaste stället mäter Grand Canyon 24 kilometer på bredden och på det djupaste stället är den 1,6 kilometer djup.

Temperaturen kan variera mycket. De högsta bergstopparna når 2 438 meter över havet. Vintertid kan det falla snö på toppen. Längst ner vid Colorado River kan det istället bli över 50 grader varmt.

Många förknippar Grand Canyon med en av filmhistoriens mest kända slutscener. Nämligen den då Susan Sarandon och Geena Davis kör ut över kanten i Thelma och Louise.

Exempel på upplevelser i Grand Canyon

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på Grand Canyon? Kika på den här minidokumentären innan du reser.