Taj Mahal – upplev Indiens vackra världsarv på bästa sätt

Taj Mahal är förmodligen Indiens överlägset största sevärdhet. Det är också ett av världens sju nya underverk. Vi berättar hur du gör för att boka biljett eller guidad tur så smidigt som möjligt.

Taj Mahal - boka biljetter och guidade turer

Boka biljetter till Taj Mahal

Om du tar dig till Agra på egen hand och inte behöver någon guidad tur för att uppleva Taj Mahal, då kan du helt enkelt bara boka en entrébiljett med köföreträde.

Boka i förväg på nätet, så har du biljetten fixad.

Om du befinner dig i New Delhi och inte vill fixa transport till Agra på egen hand, finns flera smidiga alternativ.

Du kan till exempel boka en guidad tur av Taj Mahal där snabbtåg från New Delhi ingår. Tågresan tar cirka 90 minuter.

Du kan också boka guidade turer med bil från New Delhi, till exempel den här där både Taj Mahal och Röda fortet i Agra ingår.

Fler exempel på olika sätt att uppleva den här sevärdheten på, finns längre ned på sidan.

Taj Mahal - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer - boka hos Viator

Fler alternativ för dig som vill uppleva sevärdheten, bland annat ett stort utbud av guidade turer.

Taj Mahal – introduktion

Taj Mahal är kanske den mest romantiska gravplatsen på jorden. Hela åtta miljoner människor besöker det ikoniska landmärket varje år.

Det var på 1600-talet som Taj Mahal byggdes av kejsaren Shah Jahan. Byggnaden restes till minne av hans kära fru Mumtaz Mahai, som dog år 1632 i samband med födseln av parets fjortonde barn.

Innan hustrun dog lovade Shah Jahan att bygga ett magnifikt gravmonument åt den muslimsk-persiska prinsessan. Bygget av palatset tog över 20 år i anspråk, och de flesta håller med om att han lyckades hålla sitt löfte.

Palatset ligger i Agra och består av flera byggnader och en fantastisk trädgård. Det ståtliga palatset pryder horisonten som ett minne av det överflöd som människorna som byggde det levde i när det begav sig.

Byggt av mängder av marmor och dekorerat med ett otal ädelstenar och halvädelstenar är det en av de vackraste byggnaderna i världen.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Kön in till Taj Mahal ringlar sig lång redan tidigt på morgonen, men värre blir det senare på dagen.

När du närmar dig delas kön upp i två delar – en för män och en för kvinnor. Säkerhetskontrollen som görs på samtliga besökare utförs av personer av samma kön.

Förutom de mest självklara förbjudna föremålen, sådant som kan skada byggnaden på olika sätt, finns mycket annat med på listan över förbjudna prylar.

Sådant som kan uppehålla turister för länge vid mausoleet, som spelkort, böcker och pennor, är till exempel inte tillåtet att ta med in.

Väl framme vid biljettdisken delas kön återigen upp i två olika delar. Denna gång för indiska respektive utländska turister.

Biljetter kan köpas från tre olika ingångar. Två av ingångarna (västra och östra ingången) har öppet från soluppgång till solnedgång. Den södra ingången har öppet under kontorstider.

I biljettpriset ingår en vattenflaska samt skoskydd som måste användas upp vid mausoleet.

Observera att det är stängt för alla utom troende muslimer på fredagar.

Från biljettluckan till Taj Mahal är det en bit och du har flera transportalternativ. Det tar ungefär tio minuter att promenera, men du kan också åka en turistbil eller cykeltaxi.

Att ha en guide med sig under sin tur ger upplevelsen ett extra lager av kunskap. Då får du också tips om fina platser för fotografier.

Karta – så hittar du till Taj Mahal

Om du besöker någon annan indisk stad än New Dehli är det oftast smidigast att först ta sig till New Dehli och senare vidare till Agra.

Det går tåg från New Dehli till Agra varje dag. Det snabbaste tåget tar drygt två timmar och det långsammaste tar fem timmar.

Lägg 12001/Habibganj – New Dehli Shatabdi Express på minnet om du vill åka snabbtåget. Det går även direktflyg från New Dehli till Agra.

Taj Mahal

Hotell vid Taj Mahal

Bhoomi Residency är ett 3-stjärnig art déco-hotell med pool i närheten av Taj Mahal.

På 5-stjärniga The Oberoi Amarvilas bor du lyxigt i stora rum med tillgång till två restauranger.

Riktigt billigt kommer du undan på Mosutache Agra, ett 2-stjärnigt hotell med gratis wifi och cirka 25 minuters promenad till Taj Mahal.

Fakta & historik

Namnet Taj Mahal betyder Kronpalatset. Det är byggt på floden Yamunas strandbank. Floden fungerade också som en bred vallgrav som försvar för det Röda fortet i Agra, varifrån Shah Jahan styrde landet.

Byggnaden anses vara ett av de mest praktfulla exemplen på mogularkitektur. Det är en slags kombination av persisk och indisk arkitektur.

Utsidan av palatset täcks av indisk kalligrafi och verser från Koranen.

Det stora antalet turister som besöker det elfenbensvita mausoleet varje år sliter på de stora marmorytorna i byggnaden.

Myndigheter och beslutsfattare vill därför begränsa antalet turister per dag samt begränsa besökstiden inne på området till tre timmar.

Exempel på biljetter till Taj Mahal

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här fina kortfilmen innan du reser.