Auschwitz-Birkenau – en gripande påminnelse om förintelsen

Auschwitz-Birkenau är den där typen av sevärdhet som man bör uppleva en gång i livet – även om man egentligen inte vill. Koncentrationslägren är djupt sorgliga minnesmärken över en mörk tid. Boka biljett på nätet så går du före köerna. Du kan också boka guidade dagsturer från Krakow. [Uppdaterad 2023-10-27]

Auschwitz-Birkenau - boka biljetter och guidade turer

Boka biljetter till Auschwitz-Birkenau

Auschwitz eller Auschwitz-Birkenau som hela namnet lyder, är en mycket populär sevärdhet. Tyvärr, får vi säga.

Om historiens gång varit en annan och om mänskligheten inte ägde en sådan förmåga till ofattbar ondska, då hade inte miljontals besökare behövt ta sig till fälten utanför den lilla polska staden Oświęcim varje år.

Populariteten gör att vi rekommenderar att du bokar din biljett på nätet, inte minst under högsäsongen på sommaren då köerna ofta blir långa.

Här finns ett exempel på en biljett med köföreträde och guide, här finns en liknande entrébiljett.

När du bokar får du välja datum och tid för ditt besök. Du kan i regel avboka fram till ett dygn innan, om resplanerna skulle ändras. Men det är alltid klokt att dubbelkolla avbokningsreglerna.

Ovanstående biljetter passar för dig som tar dig till koncentrationslägren på egen hand, med bil eller kanske med buss eller tåg från Krakow.

Om du inte vill bekymra dig om transporten, finns ett stort antal prisvärda turer att boka där transport, biljett och guidning ingår. De utgår ofta från Krakow som ligger cirka en och halv timme med bil från Auschwitz.

Här finns en populär sådan tur med höga betyg från tidigare deltagare. Ett annat exempel är den här sju timmar långa dagsturen med buss från Krakow.

Här finns fler förslag på ofta bokade biljetter, dagsturer och guidningar:

Auschwitz-Birkenau – introduktion

Att besöka Auschwitz-Birkenau är en mörk upplevelse. Lägret var verksamt mellan 1940 och 1945 och under de åren förintades 1,1 miljoner människor på platsen.

Av dem var 90 procent judar. Resten var polacker, romer, homosexuella, sovjetiska krigsfångar och andra nationaliteter.

Vi kan inte ändra på det förflutna, men genom att besöka platsen där miljoner människor förintades under andra världskriget kan minnet leva kvar.

Det är svårt för tankarna att nå hela vägen fram, att ta in att allt det hemska faktiskt ägde rum. För inte så länge sedan, här i Europa.

Att ta tid på sig att att förstå vad som hände är viktigt. Lika viktigt är det att historien lever kvar, så att den inte upprepas igen.

Till Auschwitz-Birkenau anländer en bra bit över en miljon turister varje år. Majoriteten av besökarna kommer från Polen, England, Italien, Spanien, Israel, USA, Tyskland, Frankrike, Sverige och Tjeckien.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Att gå igenom alla delar av förintelselägren tar ett tag. Räkna med mellan 4 och 8 timmar för Auschwitz 1 och Birkenau om du vill hinna se allt.

Det kan vara skönt att ha lite tid över för reflektion och återhämtning från allt det hemska också. Det går en transferbuss fram och tillbaka mellan koncentrationslägren. Den är gratis och stannar precis utanför.

Om du bara vill se de mest kända platserna, kan du hinna gå igenom hela området på ungefär fem timmar.

Köerna in till Auschwitz kan bli väldigt långa, upp till två timmar om man inte är ute i god tid. Med tanke på hur många timmar det tar att ta sig igenom koncentrationslägren är det en god idé att planera in sitt besök redan på morgonen.

Vid entrén får du genomgå en säkerhetskontroll. Din väska får inte vara större än 30 x 20 x 10 cm inne på området och mat, cigaretter, e-cigaretter och alkohol är strikt förbjudet.

Kamera går bra, men du får inte fotografera med blixt eller stativ och i vissa områden råder fotoförbud.

Under högsäsong tillåts det ibland inte att man rör sig fritt på området på grund av det stora besökarantalet. Då är det guidade turer som gäller. Vintertid är det oftast inga problem att utforska på egen hand.

Guidade turer kan överlag vara en god idé för den som är historieintresserad. Det finns både guider för större grupper om 20–30 personer och privata guider som tar hand om individuella besökare och små grupper.

Karta – så hittar du till Auschwitz-Birkenau

Auschwitz ligger i Polens södra delar, strax utanför den lilla staden Oświęcim. Det tar ungefär en timme att ta sig dit med bil eller buss från Krakow.

Från centralstationen i Krakow avgår bussar med jämna mellanrum. De stannar precis vid koncentrationslägrets ingång. Möjligheten att ta tåget finns också, men då får du promenera den sista biten.

Auschwitz-Birkenau

Hotell nära Auschwitz-Birkenau

För dig som vill bo precis i närheten, kanske för att hinna vara på plats så tidigt som möjligt vid öppning, finns 3-stjärniga Hotel Olecki bara cirka tio minuters promenad från koncentrationslägerområdet.

Om du vill kompensera allt det mörka med en spaupplevelse rekommenderas Hotel Galicja Wellness & SPA.

Hampton by Hilton Oswiecim är ett fräscht mellanklasshotell cirka en halvtimme från Auschwitz.

Auschwitz-Birkenau – fakta & historik

Nazisternas första koncentrationsläger byggdes under 1930-talet med syfte att fängsla kriminella och politiska motståndare.

Under andra världskriget, på hösten 1941, beslutade Hitler och SS att genomföra ett folkmord på judarna. De kallade operationen för ”den slutgiltiga lösningen” och började bygga renodlade förintelseläger. Auschwitz-Birkenau var ett av dem.

Koncentrationslägerområdet är uppdelat i tre delar. Många förknippar Auschwitz med Auschwitz I, med de många tegelbyggnaderna. Det var det första koncentrationslägret. Där hölls och mördades framförallt sovjetiska krigsfångar och polska intellektuella.

Det andra lägret, II-Birkenau, hade ett mycket stort antal gaskammare och träbaracker och fungerade som koncentrationsläger och förintelseläger.

Det sista, inte lika känt, är Auschwitz III-Monowitz, som var ett arbetsläger som byggdes i samarbete med IG Farben för en gummifabrik.

Totalt sett tog Auschwitz emot ungefär 1,3 miljoner personer. Bara 200 000 av dem överlevde. Mer information finns till exempel på Wikipedia.

Exempel på biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Den här drönarfilmen från BBC förmedlar väl hur Auschwitz-Birkenau upplevs idag.