Vatikanen – boka biljetter och gå före i kön

Vatikanen och Peterskyrkan i Rom erbjuder en häpnadsväckande kombination av historia och konst. Lägg guideboken åt sidan och undvik köerna. Vi berättar hur du får plats längst fram och bokar till bästa pris. [Uppdaterad 2023-10-27]

vatikanen

Så bokar du biljetter

Du kan köpa biljetter på plats. Men varför trängas i en kö när du kan fixa det i förväg? Då har du biljetten klar innan du reser – och du får ofta ett bättre pris än i biljettkassan.

Vi tipsar gärna om välkända och pålitliga Get Your Guide som säljer biljetter till sevärdheter världen över. De har stort utbud, det går snabbt och smidigt att boka och du kan välja mellan flera alternativ för betalning, såväl olika betalkort som med Klarna.

Här hittar du alla typer av biljetter till Vatikanen och Peterskyrkan hos Get Your Guide.

Notera att det finns både rena entrébiljetter och guidade turer där entrén ingår. Oavsett vad du väljer, är det säkert och enkelt att boka – och avbokningsreglerna är i regel generösa. Kom bara ihåg att kolla vad som gäller innan du bokar.

Du kan givetvis boka en vanlig entrébiljett och sedan på egen hand uppleva allt det vackra i Vatikanen. Men vi rekommenderar verkligen att du tar en guidad tur. Det är ett trevligt och effektivt sätt att lära sig mer om historien, religionen, konsten och händelserna som präglat den här platsen.

Ett mycket bra alternativ är den här populära turen med högt betyg hos Get Your Guide. Du väljer själv, i samband med bokningen, hur stor eller liten grupp du vill gå med. Ju mindre grupp, desto dyrare. Men å andra sidan får du bättre kontakt med guiden.

Här finns ytterligare några populära alternativ att välja bland:

Vatikanen och Peterskyrkan – en introduktion

En resa till Rom är inte komplett utan ett besök till Vatikanen och Peterskyrkan. Under högsäsong kommer det omkring 25 000 turister per dag. Det kan bli trångt, men vi har ett riktigt bra tips till dig. Guideboken kanske säger att du ska börja med gallerierna i museerna. Strunta i det. Börja istället med Peterskyrkan!

Var på plats tidigt, gärna vid 08.00 för att slippa köer. På morgonen kan du njuta av atmosfären och den vackra byggnaden utan den trängsel som ofta uppstår längre fram på dagen. När du har insupit den historiska arkitekturen och häpnat över kupolen ritad av Michelangelo, är det dags för kaffe.

Följ skylten mot utgången och drick sedan en cappuccino i caféet som finns på taket vid utgången. När du har laddat batterierna är det dags för ett besök till basilikan. Om du håller tidplanen kommer du att slippa köerna och de stora folkmassorna som i samma stund infinner sig vid Vatikanmuseerna.

Tips! Bra att veta inför ett besök i Vatikanen

Det är alltid smart att börja tidigt med ett besök till Vatikanen och Peterskyrkan. Men du kan alltså vinna en hel del på att börja med kupolen och sedan bege dig ner i basilikan för att se den spännande arkitekturen i lugn och ro.

Vatikanens museer är fortfarande öppna efter lunch. Sixtinska kapellet stänger vid 18.00. Om du kommer vid 14.00 tiden till området med museer så kommer du att ha gott om tid på dig att se allting. Vid den här tidpunkten har de som började i denna ände börjat ta sig därifrån. Du får alltså mer plats och kan komma närmare konsten och de historiska föremål som visas upp.

Det finns väldigt kända konstverk att se i Vatikanmuseerna. En del är mer populära än andra, som till exempel Belvedere Torso som finns på Museo Pio Clementino.

Om du vill undvika stora folkmassor och komma närmare verken, då kan du fokusera på Pinacoteca med Raphaels sista målning och Giovannis märkliga Pietà. Minst lika intressanta verk, men du kan se dem utan att stå på tå för att se över kepsen framför dig.

Om du vill spara pengar men ändå få en guidad tur av en expert ska du dra nytta av de unga amerikanska prästerna som guidar helt gratis.

Prästerna från Pontificial North American College ger, från maj till oktober, guidade turer av Vatikanen och Peterskyrkan från klockan 14.15. Gå till informationskontoret som ligger till vänster om basilikan och följ med prästen som pratar engelska.

Karta – hitta till Vatikanen och Peterskyrkan

Du kan ta dig till Vatikanen och Peterskyrkan med Roms tunnelbana linje A. Spårvagn nummer 19 går också dit.

Dessutom kan du välja busslinje 49 som har en hållplats alldeles vid Vatikanen. Det finns andra busslinjer som har hållplatser i närheten och de är 32, 81, 982, 492 och 990. Från dessa linjer får du promenera cirka fem minuter för att komma fram.

Vatikanen och Peterskyrkan

Hotell nära Vatikanen och Peterskyrkan

Det finns gott om hotell som ligger nära Vatikanen och Peterskyrkan. Notti al Vaticano Deluxe St. Peter erbjuder moderna lägenheter med wi-fi. Lägenhetshotellet ligger 190 meter från Vatikanmuseerna och rummen har vacker utsikt över Rom.

Om du vill ha utsikt över Vatikanen ska du välja Una Notte Ai Musei Vaticani som ligger två minuters gångväg från museerna. Hotellet har fått många fina recensioner och är bekvämt. Best Western har också ett populärt hotell alldeles vid Vatikanens väggar.

Fakta & historik

Peterskyrkan är världens största kyrka och ligger i världens minsta stat, nämligen Vatikanstaten.

Kupolen, ritad av Michelangelo, kallas också för Roms åttonde kulle. Mot den kullen styr cirka fyra miljoner pilgrimer varje år. Det tog flera hundra år att bygga kyrkan som planerades av Nikolaus V som ville uppgradera den gamla basilikan som byggdes av Konstantin för att hylla Petrus.

Bygget kom igång i början av 1500-talet, och den dåvarande påven Julius II byggde även ett mausoleum som ett monument över sig själv. Michelangelo fick i uppdrag att bygga en staty av bibelns kung David för detta mausoleum. Statyn kan nu ses på Galleria dell'Accademia.

Exempel på biljetter till Vatikanen

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter och kombinationsbiljetter, exempelvis sådana där guidning ingår. Du får bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här filmen från ett besök i Vatikanen.