Stonehenge – upplev ett av världens största mysterier

Stonehenge – byggt av Merlin, ett monument för de döda eller en landningsbana för aliens? Teorierna kring Stonehenge har varit många genom åren och intresset för de gamla stenblocken har knappast svalnat. Vi berättar hur du gör för att boka de bästa biljetterna.

Stonehenge - boka biljetter och guidade turer

Stonehenge – boka biljetter och guidade turer

För att kunna strosa runt kring Stonehenge och undersöka den mytomspunna stencirkeln krävs en inträdesbiljett.

Biljetten ger dig även tillgång till utställningarna i besökscentret där det bland annat finns fik, biograf och annat roligt.

Om du vill få ut det mesta av besöket finns det turer som kombinerar en visit till stencirkeln där både audioguide och inträdesbiljett ingår.

Vi rekommenderar exempelvis denna halvdagstur som utgår från London med expressbuss.

Eller varför inte testa på denna sextimmarsutflykt som startar redan på morgonen för att ni ska få se den brittiska landsbygden från sin bästa sida under tiden ni åker till Stonehenge.

För att maxa upplevelsen finns möjlighet att ta en dagstur från London, som inte bara tar dig till Stonehenge utan även den historiska staden Bath samt Windsor Castle.

I biljetten ingår inträde till Windsor Castle och Stonehenge samt audioguider till båda resmålen och ett personligt headset. Turen sträcker sig över cirka tolv timmar. Läs mer här.

Ett tips är att även kika på turer för lite mindre grupper som oftast blir mer personliga och som dessutom kan erbjuda mer bekvämlighet, som att bli avsläppt på lämplig plats väl tillbaka i London samt bekväm transport och gratis vattenflaskor.

I vissa av dessa paket ingår inte inträdesbiljett till Stonehenge, vilket kan vara värt att kolla upp.

Stonehenge - biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva Stonehenge på. Här finns Get Your Guides utbud.

Biljetter och guidningar hos Viator

Här finns fler alternativ för dig som vill uppleva den här sevärdheten, bland annat många populära guidade turer.

Stonehenge – introduktion

Den första beskrivningen av Stonehenge är från 1130 och författades av en engelsk krönikeskrivare, Henry av Huntingdon.

Men den gamla stensättningen har en längre historia än så – forskare tror nämligen att Stonehenge är närmare 5000 år gammalt.

Som ett av världens underverk har det lockat allt från forskare till turister under väldigt lång tid.

Teorierna kring Stonehenges användningsområde var många redan under medeltiden, då bland annat Geoffrey av Monmouth kom med hypotesen att trollkarlen Merlin låtit uppföra stencirkeln.

Forskarna är mestadels överens om att Stonehenge verkar ha varit en plats där människor hedrade sina döda. Man har även funnit andra platser runtom den brittiska landsbygden där liknande monument byggts, exempelvis Bluehenge.

Men varför platsen till slut övergavs, hur man lyckades uppföra stensättningen och exakt vad som hände där fortsätter att vara ett mysterium.

Denna fantastiska sevärdhet går att besöka under hela året och du kan enkelt boka biljetter via nätet.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Stonehenge är ett populärt resmål som varje dag lockar turister världen över och för att få tillträde kommer du alltså att behöva ha bokat biljetter innan.

Reser du med hund går det bra, men den kommer att behöva föras i koppel.

Det finns mer att se än själva stencirkeln. Knappt tio minuters gratis bussresa från Stonehenge ligger besökscentret.

Om du reser med barn, låt dem besöka de neolitiska husen, som man både får gå runt och in i, för att uppleva hur människor för 4500 år sedan bodde och levde.

Dessutom finns personal alltid närvarande för att svara på alla dina frågor om antika material, hur man malde mjöl med hjälp av en handkvarn och hur man gjorde rep av säv, med mera.

Det finns även möjlighet att undersöka stenarna närmare genom ett besök i den mäktiga biografen med en filmduk på 360 grader.

Missa inte heller utställningarna, vandringslederna, de guidade turerna, de finns på tio språk, och föreläsningarna.

Karta – så hittar du till Stonehenge

Stonehenge ligger drygt en mil nordväst om staden Salisbury och är lätt att ta sig till.

Antingen tar du tåget till Salisbury tågstation för att därifrån hoppa på The Stonehenge Tour bus, eller så bokar du enkelt en dagsutflykt från exempelvis London eller Bath.

Från London tar bussen runt två och en halv timme medan bussen från Bath endast tar runt en timme, beroende på trafik.

Väljer du att ta bilen finns det parkeringar runt Stonehenge men det rekommenderas att man först kikar på English Heritages hemsida för specifika direktioner vad gäller parkering.

Under sommaren – och särskilt om helgerna – finns det risk för högt tryck på vägarna in till West Country.

Stonehenge

Hotell nära Stonehenge

Om du vill bo så nära Stonehenge att du andas samma luft som människorna för 5000 år sedan kan du med fördel ta in på The Stonehenge Inn & Carvery som endast ligger 3,6 km ifrån stencirkeln.

Vill du däremot bo riktigt lyxigt kan du antingen checka in på 4-stjärniga Rollestone Manor, som ligger en längre promenad bort från Stonehenge, eller på flådiga Stonehenge Cottages, som med sina fem stjärnor lockar till extravagans.

Fakta & historik

Stonehenge mäter ungefär trettio meter i diameter och består av resta stenar med en höjd på cirka fem meter och en vikt på runt 25 ton styck.

Tillsammans med de stenblock som ligger horisontellt på de resta stenarna mäter höjden närmare sex och en halv meter. De något större stenarna är av sandsten medan de något mindre stenarna är av blåsten. Platsen är även känd för att ha en speciellt god akustik.

Stencirkeln uppfördes under samma tidsperiod som pyramiderna byggdes i Egypten och är ett av byggnadskonstens stora mysterium.

Även om forskarna numera har kommit fram till att monumentet med största sannolikhet användes för att hedra döda har man ännu inte knäckt gåtan om hur de uppförts.

Stonehenge - biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Kan du knappt bärga dig inför resan till Stonehenge? Kika på den här filmen så länge 🙂