Canal Grande – åk gondol på den klassiska kanalen i Venedig

Canal Grande är Venedigs kluckande, böljande pulsåder – och ett måste att uppleva från en gondol när du besöker staden. Vi berättar hur du gör för att boka på bästa sätt.

Canal Grande i Venedig

Så bokar du en tur på Canal Grande i Venedig

Canal Grande är sannolikt Venedigs mest populära sevärdhet, även om konkurrensen är hård.

För att se till så att ni har er plats säkrad, på den dag ni vill, rekommenderar vi att boka på nätet. Då slipper ni köa till gondolerna.

Det finns mängder av turer att välja på, från traditionella gondolfärder på Canal Grande och andra kanaler, till sådana där guidning – eller sång och musik – ingår i priset.

Ett av de mest prisvärda alternativen är den här halvtimmeslånga färden med gondol, där du lyssnar till en audioguide i form av en app som du laddar ned till din telefon.

Vill du komma i skön stämning, bokar du den här gondolturen där levande sång och musik ingår.

För dig som vill ha en ultimata romantiska Venedigupplevelsen finns bara en sak att göra – boka en privat gondoltur. Priset är detsamma för sällskap på upp till sex personer, men ni kan ju vara bara två 🙂 

Fler exempel på turer och upplevelser där Canal Grande ingår, finns längre ned på den här sidan.

Guidade turer på Canal Grande

Förutom exemplen här ovanför finns många olika sätt att uppleva Venedigs kanaler på. Kolla in Get Your Guides utbud.

Biljetter och turer hos Viator

Här finns fler biljetter till Canal Grande att boka på nätet, via välkända och pålitliga Viator.

Canal Grande – introduktion

Varje år besöker över 20 miljoner människor Venedig. Staden är unik i sitt slag och byggd på lerbankar i Adriatiska havet.

Vattnet är ständigt närvarande – kanalerna utgör både transportvägar och mötesplatser.

Den långa historien som betydelsefull sjöfarts- och handelsstad har satt sina spår. Överallt finns delar av stadens historia att bevittna. De gamla palatsen, klostren och lagerlokalerna har förvandlats till hotell, restauranger och museum.

Den som vill ta del av utsikten över Venedigs alla palats och vackra husfasader måste välja någon form av båt som färdmedel.

Canal Grande slingrar den sig fram genom staden och kan ta dig till stadens alla spännande sevärdheter.

Ca’ d’Oro, det gotiska palatset, är ett måste, liksom Basilica di Santa Maria della Salute, som är ett vackert byggnadsexempel i barockstil.

Se också till att åka under Rialtobron, som är en av stadens viktigaste landmärken. Bland de fyra broarna som korsar Canal Grande är Rialtobron den äldsta, daterad 1591.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Kanalen trafikeras av både vattentaxi och vattenbussar, så kallade vaporetti, men som turist kan det vara kul att ägna sig åt en mer klassisk upplevelse.

Att färdas i gondol längs Canal Grande bjuder på många vackra vyer som blir den perfekta bakgrunden till semesterfotografierna.

Om du bara vill ta dig över kanalen till andra sidan kan du välja att åka med en så kallad traghetto. Det är en färja utan sittplatser.

För att slippa den värsta båttrafiken rekommenderas en tur tidigt på förmiddagen. Ett bra tips är också att åka båt i båda riktningarna. Då kan du fokusera på att ta in utsikten åt ett håll i taget.

Om du inte har bokat din resa än kan det vara en kul idé att kolla in möjligheten att besöka staden den första söndagen i september.

Då äger nämligen Regata Storica rum. Under dagen samlas lokalinvånare för att tävla i vackra, dekorerade 1600-talsbåtar och klä sig i tidstypiska kostymer. Den historiska Regattan har blivit en viktig tradition som uppmärksammar Venedigs betydelsefulla historia.

Karta – så hittar du till Canal Grande

Canal Grande spelar en central roll i hela Venedigs infrastruktur. Det är inte svårt att ta sig till kanalen och det finns många olika hållplatser där du kan hoppa på en båt eller gondol.

Att färdas på vattnet är också ett perfekt tillfälle att se och uppleva staden.

Canal Grande

Hotell nära Canal Grande

Polo’s Treasures ligger en minuts promenad från Canal Grande och erbjuder fräscha, rymliga lägenheter med hög standard.

Om du vill bo med kanalen precis utanför fönstret kan du med fördel checka in i en lägenhet på vackra Granda Sweet Suites istället.

Hotel Canal ligger också bra till, med god frukost och trevlig personal.

Fakta & historik

Kanske tillhör du den stora skaran människor som har utforskat staden i äventyrsspelet Assassin’s Creed II hemma framför tv:n?

Du kommer inte att bli besviken på verkligheten.

Man kan säga att Canal Grande är huvudgatan i Venedig, och det blev den tidigt. Här sammanfördes hamnen, Mola, med köpcentrat, Rialto.

På plats byggde köpmännen palats med plats för lager och kontor. När du färdas längs Canal Grande idag passerar du omkring 200 olika palats.

Vissa dateras så långt tillbaka som till 1100-talet. Det senaste, Palazzo Tito, stod klart år 1954. De många palatsen vittnar om de olika tidsepokerna som har satt sin prägel på Venedig som stad.

Olika arkitekturstilar samsas, men det är renässans och gotik som dominerar.

Canal Grande delar upp staden i två delar. Här kryssar båtar och gondoler varje dag över det lugna vattnet för att frakta människor och ting mellan olika platser.

På varje sida om den cirka fyra kilometer långa kanalen finns tre olika stadsdelar.

Boka guidade turer på Canal Grande

Via Get Your Guide kan du boka olika typer av biljetter, upplevelser och turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på hur det är glida fram på Venedigs kanaler? Kolla in det här filmklippet.