Paris katakomber – gamla lik och underjordisk mystik

Paris katakomber är de fascinerande tunnlarna under Paris myllrande gator. Där nere ligger över sex miljoner människors kvarlevor. Vågar du dig dit? Vårt tips: Ta en guidad tur för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

Paris katakomber - boka guidad tur

Paris katakomber – boka biljetter och guidade turer

Paris katakomber görs bäst med en guidad tur. Genom en guidad tur kommer du att få intressant information om Paris mörkare historia, som lätt faller bort om du besöker katakomberna på egen hand.

Om du endast vill ha det bästa av det bästa finns en VIP-tur i Paris katakomber. I en liten grupp om högst sju personer får du följa med en engelsktalande expert genom tunnlarna.

Dessutom får den lilla gruppen tillträde till särskilda områden i katakomberna som är stängda för andra besökare.

Den självständige resenären kanske uppskattar att det finns turer med audioguide. På så vis får du både företräde i kön och kan styra turen i din egen takt.

För den modige kan vi rekommendera att gå en kvällstur genom katakomberna. Paris katakomber är alltid kusliga, men det säger sig självt att atmosfären förstärks under dygnets mörka timmar.

Vandra bland människoskallar under jord och träffa sedan upp guiden för en kvällstur i Paris mörka hjärta.

Förslag på fler biljetter, turer och guidningar finns längre ned på sidan.

Paris katakomber - biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns fler sätt att uppleva katakomberna på. Här är Get Your Guides utbud.

Biljetter till katakomberna och guidade turer

Fler alternativ för dig som vill besöka Paris underjord, bland annat ett stort utbud av guidade turer.

Paris katakomber – introduktion

Paris katakomber består av ett över 300 kilometer långt tunnelsystem som förgrenar sig under Paris gator. Men egentligen är det bara två kilometer av dessa som är de faktiska katakomberna.

Paris katakomber är ofta förekommande i populärkultur – bland annat i en Vampyrs bekännelse av Anne Rice – och det är inte svårt att förstå varför.

Vad kan väl vara ruskigare än sex miljoner människors kvarlevor som dessutom är vackert uppställda i flera närmast konstnärliga konstellationer?

De mystiska gångarna har tjänat Paris invånare väl, som exempelvis hemliga mötesplatser och lönngångar. Speciellt under det andra världskriget var Paris katakomber en fantastisk resurs, av just den anledningen.

En liten del av detta imponerande tunnelsystem är öppet för allmänheten och med en guidad tur får du ut det mesta av upplevelsen.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Eftersom att Paris katakomber är ett populärt resmål är kön ofta lång.

Av säkerhetsskäl får det endast vistas 200 personer samtidigt i Paris katakomber. Det innebär att köerna är längre vid exempelvis lov. På Paris katakombers officiella hemsida finns ytterligare information om när det är extra högt tryck.

Ta gärna med lite varmare kläder då det alltid är svalt i katakomberna – även under sommaren. Se även till att ha ett par bekväma skor att gå i, turerna brukar ligga på runt en timme.

Det är förbjudet att ta med sig för stora väskor. Se därför till att din väska håller sig inom måtten för vad som är okej, vilket i det här fallet är 40×30 cm.

Har du en väska med dig måste den bäras i handen eller framför dig, en ryggsäck på ryggen är inte tillåtet.

Det är okej att ta foton för privat bruk men det är inte tillåtet att använda blixt.

Att röra kvarlevorna i katakomberna är naturligtvis strikt förbjudet. Man får inte heller äta eller dricka i tunnlarna.

På grund av katakombernas utformning finns ingen möjlighet att använda rullstol, barnvagn eller dylikt där nere.

Alla barn under fjorton år måste ha en vuxen med sig för att få tillstånd att besöka Paris katakomber och barn under tio år rekommenderas inte att besöka sevärdheten alls.

Karta – så hittar du till Paris katakomber

Paris katakomber ligger ungefär i mitten av huvudstaden, precis bredvid Musée de la Libération de Paris.

Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafik eller, om du är i området, en promenad.

Tänk dock på att avstånden i Paris generellt sett är förhållandevis stora.

Paris katakomber

Hotell nära Paris katakomber

Om du känner för att bo nära de spöklika katakomberna finns bland annat fräscha och familjevänliga Paris Marriott Rive Gauche Hotel & Conference Center.

Det är ett fyrstjärnigt hotell som ligger cirka sju minuters promenad till attraktionens entré.

Ett annat trevligt hotell är Hotel Le Littre som är ett uppskattat fyrstjärnigt hotell mitt i centrum, cirka tjugo minuters promenad från Paris katakomber.

Här finns bland annat en terrass med fantastisk utsikt över Paris och en barnpassningsservice som gör att även ni med yngre barn kan ta er en tur till katakomberna.

Paris katakomber – fakta & historik

Från början var det romarna som bröt kalksten under dagens Paris, vilket är vad som resulterade i det avancerade och bitvis förvillande tunnelsystem vi ser idag.

Men som du kanske redan listat ut är det inte kalkstensbrytning som gjort Paris katakomber så kända.

Under sent 1700-tal var delar av staden förpestad av sjukdom och Les Hallesdistriktet var särskilt drabbat. Under samma tid svämmade Paris kyrkogårdar mer eller mindre över, vilket ledde till att smittor spreds snabbt.

Lösningen blev därför att, helt enkelt, göra sig av med de smittade kvarlevorna – och vilken plats var bättre till det än tunnelsystemet under staden?

Det blev startskottet för en enorm operation som skulle resultera i att över sex miljoner kvarlevor dumpades i tunnlarna och det är dessa som ligger kvar än idag.

Paris katakomber, eller l’Ossuaire Municipal (det allmänna ossuariet) som det också heter, är med andra ord ett passande namn.

På grund av katakombernas delikata struktur – och på grund av år av slitningar och påfrestningar – är det sedan 1950-talet förbjudet att besöka tunnlarna utan guide eftersom det alltid finns en risk för kollaps utanför de utsatta lederna.

Men den främsta anledningen till varför man inte får gå på upptäcktsfärd på egen hand, är för att det är så otroligt lätt att gå vilse.

Än idag är inte hela tunnelsystemet känt och om man går vilse och får slut på lyse är det mer troligt än otroligt att man aldrig hittar tillbaka igen.

Inte så roligt när det finns 300 kilometer tunnlar att gå fel i. Dessutom finns risk för att drunkna, eftersom tunnelsystemet delvis är översvämmat. Att strosa runt på egen hand är olagligt och du kan få höga böter.

Exempel på biljetter och guidade turer

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Vill du bli inspirerad innan du reser, då är den här videon ett hett tips. Kika på den och få en försmak av underjorden i Paris.