Sedan 1886 har Frihetsgudinnan varit en symbol för frihet – och för staden New York. Det mesta har varit sig likt på Liberty Island sedan dess, men i år invigdes ett nytt museum.

Nytt museum

Efter terrorattackerna 11 september 2001 skärptes säkerhetskraven vid Frihetsgudinnan. Färre besökare fick gå in i piedestalens innandöme och upp till kronan.

För att kunna erbjuda de cirka fyra miljoner årliga besökarna något mer, bestämde stiftelsen The Statue of Liberty-Ellis Island Foundation, att öppna ett nytt museum på ön.

Museet invigdes tidigare i år och berättar historien bakom det som kanske är världens mest kända staty.

Facklan finns att beskåda

Utställningarna visar hur de franska konstruktörerna gick till väga för att bygga statyn och beskriver hur Frihetsgudinnan kom att bli en symbol för frihet, över hela världen.

Den främsta attraktionen i museet är statyns originalfackla, som 1980 ersattes av en replika.

Nu kan besökarna på nära håll betrakta den imponerande facklan i en av salarna. Den är nästan fem meter hög och väger mer än 1600 kilo.

Facklan, och andra föremål relaterade till Frihetsgudinnan, fanns tidigare i ett mindre museum inne i statyns piedestal.

Ett annan attraktion, som snabbt blivit populär, är den stora takterrassen som bjuder på fin utsikt både mot statyn alldeles intill och mot nedre Manhattans skyskrapor.

Museet är öppet för alla som tar båtturen till Liberty Island, entrén ingår i biljettpriset.

• Här kan du läsa mer om att boka biljetter till Frihetsgudinnan