TV-tornet i Berlin – storslagen utsikt och snurrande restaurang

TV-tornet i Berlin, Berliner Fernsehturm, är ett av den tyska huvudstadens mest ikoniska landmärken. Passa på och njut av den imponerande utsikten om du besöker Berlin. Boka biljett på nätet så går du före eventuella köer och får garanterat lägsta pris.

TV-tornet i Berlin - Berliner Fernsehturm

Så bokar du biljett till TV-tornet i Berlin

Höga höjder och vackra vyer lockar alltid besökare. Berlin är inget undantag. Över en miljon människor löser biljett till Berliner Fernsehturm varje år, så långa köer förekommer. Inte minst under högsäsongen på sommaren.

Därför är det klokt att boka i förväg. Då har du biljetten fixad och du får använda snabbkassan för entré till tornet.

Vanligaste biljettalternativet är standardbiljetten med köföreträde, den kan du boka här.

Men många väljer också att äta och dricka gott i den snurrande restaurangen. Det är ett väldigt trevligt sätt att njuta av vyerna över Berlin.

Här kan du boka bord för en tvårätters lunch och här bokar du en trerätters middag. Om vill förboka en fönsterplats i restaurangen, utan en förbestämd meny, går du till den här sidan.

Notera att entrébiljett med köföreträde ingår i samtliga ovan nämnda restaurangbokningar.

Fler exempel på biljetter och guidade turer där den här sevärdheten ingår, finns längre ned på den här sidan.

Biljetter till Berliner Fernsehturm

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Kolla in Get Your Guides biljetter och turer.

Biljetter och turer hos Viator

Här finns fler alternativ att boka på nätet, även guidade turer som hjälper dig att upptäcka Berlin.

TV-tornet i Berlin – introduktion

Över 1,2 miljoner människor tar sig upp i TV-tornet för att titta på utsikten varje år. Även om det är en populär utsiktsplats används det faktiskt fortfarande som TV-torn för att sända och ta emot signaler.

Från TV-tornet i Berlin får du en oslagbar panoramautsikt över staden. Soliga dagar kan du se längre än fyra mil bort.

Håll utkik efter sevärdheter som Potsdamer Platz, Olympiastadion, Brandenburger Tor, Museuminsel och Reichstag. Njut av stunden med dryck och snacks från baren som finns på plats.

Du väljer själv om du vill ta den bekväma hissen upp eller kämpa uppför de 986 stegen som tar dig upp till utsiktsplatsen.

Belöningen gör mödan värd oavsett tillvägagångssätt. Utsiktsplatsen ligger 200 meter upp i luften.

Tips! Bra att veta inför ett besök

TV-tornet i Berlin är en av stadens mest besökta turistattraktioner. För att slippa köa alltför länge rekommenderas det att du kommer dit i god tid.

Glöm inte att hålla koll på väderleksrapporten innan ditt besök. Utsiktsmöjligheterna är mycket sämre vid mulet eller regnigt väder.

Oroa dig inte över hur du ska lyckas se alla sevärdheter och landmärken frånTV-tornet. Informativa skyltar och kartor hjälper dig att hitta stadens olika landmärken från utsiktsplatsen.

Det finns också myntdrivna teleskop som låter dig komma närmare sevärdheterna.

Överraska resesällskapet med att boka in en middag i Fernsehturms roterande restaurang, Sphere Restaurant. Det tar en halvtimme för klotet att rotera ett varv och under tiden njuter ni av både god mat, tysk öl och en fantastisk utsikt.

Var ute i god tid med din bokning – föga förvånande är restaurangen ofta fullbokad i flera dagar framåt. Överväg också att lägga en extra slant för att få en fönsterplats. Det är det helt klart värt.

I presentbutiken på bottenvåningen kan du köpa med dig roliga souvenirer, affischer och t-shirts.

Karta – så hittar du till TV-tornet i Berlin

Till Alexanderplatz, där TV-tornet ligger, tar du dig enkelt med hjälp av kollektivtrafiken.

Det går både buss, spårvagn och tåg dit. Ingången till Berliner Fernsehturm finns vid tornets kantiga bas

Frihetsgudinnan

Hotell nära TV-tornet

Som boende på 3-stjärniga Hotel Nikolai Residence har du bara 4 minuters promenad till TV-tornet. Här råder god stämning och servicenivån är hög.

Om du föredrar att ha tillgång till eget kök under din resa kan det 4-stjärniga Adina Apartment Hotel Berlin Hackescher Markt vara något för dig.

Centralt beläget med gym och restaurang i samma byggnad finns monbijou Hotel Berlin, ett hotell i mellanklassen som prisas för sitt läge och höga servicenivå.

Fakta & historik

Namnet Berliner Fernsehturm är tyska för TV-tornet i Berlin. Tornet byggdes mellan 1965 och 1969 på Alexanderplatz i stadsdelen Mitte. Det är därifrån smeknamnet Alextornet kommer ifrån.

Höjden på 368 meter gör byggnaden till Tysklands högsta.

Tornet byggdes av den östtyska regimen och användes som symbol för Östtyskland.

Från tornets höga höjd kunde de som bodde i Österberlin se ut över Västberlin, som på grund av muren inte gick att besöka. Åt andra hållet påminde TV-tornet Västberlin-borna om den östra sidan av staden.

TV-tornet och dess ikoniska klot kan ses från nästan alla områden i hela Berlin. Designen inspirerades av Sovjetunionens satellit Sputnik samt TV-tornet i Stuttgart.

Vurmandet för rymden syns på flera ställen i tornets design. Inuti tornet finns till exempel ett konstverk med ett motiv föreställande Vintergatan. Utsidan av tornet påminner starkt om raketarkitektur. Tanken var att rymdtemat skulle inspirera till framsteg och framtidstro.

Göteborg och Berlin har många saker gemensamt, men en ganska okänd sak de båda städerna delar är humorn som sätter prägel på olika stadsdelars och sevärdheters smeknamn.

Berliner Fernsehturm kallas ofta för Telespargel av invånarna själva. Rakt översatt blir det Tele-sparrisen.

Exempel på biljetter till Berliner Fernsehturm

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på hur det är att besöka TV-tornet i Berlin? Kolla på det här klippet innan du reser.