Frihetsgudinnan – boka biljetter till världens mest kända staty

Frihetsgudinnan tronar i Hudsonflodens utlopp utanför downtown Manhattan, i tryggt förvar på Liberty Island. Det är en av de mest populära sevärdheterna i New York – och i hela världen. Vi berättar hur du gör för att boka biljett till bästa pris.

Så bokar du biljetter till Frihetsgudinnan

De allra flesta som besöker Frihetsgudinnan nöjer sig med att gå i land på Liberty Island, och strosa runt statyn nere på marken.

Om det känns lagom även för dig, då köper du en standardbiljett. Notera att båtresan ingår i alla biljetter till Frihetsgudinnan.

När du bokar biljetten kan du välja om du vill göra ett tillägg för att även få tillgång till piedestalen, alltså fundamentet som statyn står på. Det kostar bara några tior extra.

Om du vill besöka Frihetsgudinnans krona, gäller speciella regler. Eftersom antalet samtidiga besökare är begränsat till tio personer, säljs biljetterna till kronan bara av  Statue Cruises. Du hittar information om biljetter till kronan på den här sidan.

Det finns också korta, guidade kryssningar som tar dig runt Liberty Island utan att du får gå iland. Vi rekommenderar inte dem. Om du nöjer dig med att se statyn från vattnet, då kan du ta gratisfärjan Staten Island Ferry som går mellan Battery Park och Staten Island med jämna mellanrum. Gratis och nästan lika bra.

Ett sista tips kring biljetter till Frihetsgudinnan är att det kan vara klokt att köpa ett rabattkort inför resan till New York.

Om du funderar på att se flera sevärdheter i staden – och det gör man nästan alltid – då kan du spara ganska mycket pengar på att använda ett rabattkort istället för att betala för varje sevärdhet separat.

Det finns flera kort att välja bland. Läs på och se vilket som passar dig bäst. De mest populära är New York Pass, Sightseeing Pass och New York City Explorer Pass.

Frihetsgudinnan - boka biljetter och guidade turer

Förutom exemplen ovan finns många olika sätt att uppleva den här sevärdheten på. Här finns Viators utbud.

Biljetteralternativ och guidade turer via Get Your Guide

Här finns fler alternativ för dig som vill uppleva Frihetsgudinnan, till exempel biljetter med köföreträde.

Frihetsgudinnan – introduktion

The land of the free and the home of the brave – i USA står frihet så högt i kurs att det utgör refrängen i själva nationalsången.

Vurmandet för friheten förkroppsligas i landets kanske kändaste staty. Det formella namnet på Frihetsgudinnan är Liberty Enlightening the World (på svenska ”Friheten upplyser världen”).

Det franska folket gav USA statyn i present på landets hundraårsdag som självständig stat. Vid den tidpunkten hade förmodligen varken amerikanerna eller fransmännen någon aning om vilken stark symbol den skulle komma att bli. Idag förknippar de flesta USA med Frihetsgudinnan.

Statyn har kommit att bli en påminnelse om de amerikanska grundvärderingarna i många viktiga sammanhang. Turister från jordens alla hörn lämnar New York-resan med en miniversion av Frihetsgudinnan i nyckelknippan, roliga huvudkronor och vykort.

Frihetsgudinnan är inte längre bara en staty – det är en upplevelseindustri. Sedan 1984 finns den dessutom med på UNESCO:s världsarvslista, vilket säger en del om dess storhet.

Det går att besöka den här sevärdheten varje dag och du kan boka biljetter på nätet.

Tips! Bra att veta inför ett besök

Det är många som vill besöka Frihetsgudinnan varje år. Vissa väljer att blicka ut från Battery Park och notera den storslagna damen på avstånd, eller att spana på henne från gratisfärjan Staten Island Ferry.

För visst syns hon, med sina 93 meter. Ett besök på närmare håll är dock en upplevelse värd att avsätta tid för i reseplaneringen. Inför besöket kan det vara bra att vara påläst kring vissa saker.

Till exempel måste du gå igenom en säkerhetskontroll innan ombordstigning på båten som ska ta dig ut till Liberty Island. Du behöver också bestämma i förväg om du vill besöka kronan. Det är tungt och varmt att ta sig de 354 trappstegen upp till utsikten, men det är helt klart värt besväret.

Båtturerna ut inkluderar ofta ett stopp på Ellis Island. Det är frivilligt att gå i land där, men för européer kan det vara spännande att besöka hamnen dit många immigranter anlände i slutet av 1800-talet.

På Ellis Island finns ett välkänt immigrantmuseum. Om du har läst och uppskattat Wilhelm Mobergs romansvit om Karl-Oskar och Kristina eller är intresserad av amerikansk historia kan du ha stor glädje av besöket.

Karta – så hittar du till Frihetsgudinnan

Om du bor på centrala Manhattan är det enkelt att ta sig till Battery Park via tunnelbanan. Därifrån går färjan som tar dig ut till Liberty Island och Frihetsgudinnan.

Det går även färjor från Liberty State Park i New Jersey. I hamnen i New Jersey finns en generös parkering, så om du anländer med bil är det enklast att välja den vägen.

Frihetsgudinnan

Hotell nära Frihetsgudinnan

Färjan till Frihetsgudinnan avgår från Battery Park. I närheten finns flera bra hotellalternativ.

Vill du bo riktigt flott kan du checka in på moderna The Wagner. 20 minuters promenad från Battery Park ligger Frederick Hotel, där du kan leva i 4-stjärnig lyx med närhet många kända sevärdheter.

På prisvärda Artezen Hotel i Financial District har man spenderat allt krut på att gästerna ska få en avkopplande och lugn vistelse som kontrast till storstadspulsen. Lyxiga badrum, yogaklasser, stora fåtöljer att sjunka ner i med en god bok – här har man verkligen tänkt till.

Fakta & historik

Frihetsgudinnan är tillverkad i kopparplåt över en stark järnstomme. Ingenjören bakom Eiffeltornet, Gustave Eiffel, ligger bakom själva stommens konstruktion.

För det estetiska stod skulptören Auguste Bartholdi. När statyn levererades till New York kom den nedpackad i 214 lådor. Det enorma fundamentet som krävdes för att kunna resa statyn på ett värdigt sätt finansierades av amerikanerna själva.

Kvinnan som statyn föreställer efterliknar Libertas, en gudinna i romersk mytologi. I frihetsgudinnans högra hand finns en fackla rest upp mot skyn och i sin vänstra hand håller hon en tavla med texten ”July IV MDCCLXXVI”.

Den 4 juli 1776 var nämligen tidpunkten för den nordamerikanska självständigheten från Storbritanniens kolonialisering.

Kul kuriosa att dela med sig av till resekompisarna, är längden på Frihetsgudinnans näsa – lägg 146 centimeter på minnet.

Exempel på biljetter till Frihetsgudinnan

Via Get Your Guide kan du boka både vanliga entrébiljetter, kombinationsbiljetter och guidade turer. Du får ofta bättre pris än om du bokar på plats - och du har din biljett säkrad. Frågor om bokning? Mejla hej@sevardheter.se!


Inspiration innan du reser

Nyfiken på vad som väntar? Kolla in den här filmen med fakta om Frihetsgudinnan.