Vad sägs om att ta en simtur i iskalla San Francisco-bukten och samtidigt testa på hur svårt det kan vara att rymma från Alcatraz?

Simma som en fånge i San Francisco

Vilande på sin klippö strax utanför San Francisco, är Alcatraz världens mest omtalade fängelse. Dels för sitt spektakulära läge, men kanske främst för att det var så svårt att rymma därifrån – och alla historier, filmer och böcker det gett upphov till.

Strömmarna i vattnet runt ön gjorde flyktförsöken till en dödsfälla – om fången ens lyckades ta sig ut ur cellen och fängelsebyggnaden till att börja med.

Ett av de mest kända flyktförsöken gjordes 1962 när tre fångar, Frank Morris och bröderna Clarence och John Anglin, lyckades lämna ön på en hemmagjord flotte. Ingen av männen återfanns och det är än idag oklart om de drunknade eller överlevde.

Nedkyld och utmattad

Vid ett enda tillfälle lyckades en fånge simma hela vägen från fängelseön till fastlandet. I december 1962 flydde John Paul Scott från sin cell och simmade fem kilometer till Fort Point vid Golden Gate-brons södra fäste. Svårt nedkyld och utmattad, hittades han och skickades direkt tillbaka till fängelset.

Att läsa det här kanske inte gör dig så badsugen. Men om du känner för att testa din simtag i samma vatten, så finns numera chansen.

Water World Swim I San Francisco arrangerar varje månad simturer från Alcatraz in till fastlandet.

Trots starka strömmar och kallt vatten, har det blivit en succé.

Tre olika simturer

Deltagarna delas in i tre grupper, beroende på simfärdigheter, från långsam till medium till tävlingsnivå.

Antalet simmare är mellan 20 och 49 och de delas in i mindre grupper som följs av säkerhetspersonal på båtar, kajaker och paddelbrädor.

Tre olika turer går att boka. En slutar i Aquatic Park, en i St. Francis på fastlandet och en annan går från Alcatraz till Angel Island. Den sistnämnda är samma rutt som man tror att Frank Morris och bröderna Anglin använde sig av i sitt flyktförsök.

» Här kan du läsa mer om simturen i San Francisco

» Tips! Boka biljetter till Alcatraz