Guidad matvandring i gamla Bangkok

av | aug 11, 2016 | Bangkok

Bangkok Bangrak Food Tour

Om du gillar mat och ska resa till Bangkok, är den här guidade turen ett måste. Du får inte bara upp ögonen för nya, goda, asiatiska smaker, utan lär dig dessutom massor om staden. Maten är fantastisk och guiderna brukar vara väldigt kunniga och trevliga.

Vandringen går nästan helt i Bangrak, Bangkoks gamla del. Ibland, som när vi var med, görs också en avstickare över floden Chao Praya.

Genom Bangrak löper Charoen Krung, en av stadens äldsta gator, och de intilligande gränderna och smågatorna är strösslade med spännande smaker. Där finns kinesiska, indiska, muslimska, vietnamesiska, kambodjanska och västerländska restauranger – för att bara nämna några. Där finns restauranger där recepten har sin grund i ett annat land, men förfinats i Thailand.

Bangkok Bangrak Food Tour

Charoen Wieng Pochana, turens första stopp, är ett exempel. Paradrätten är stekt anka med honungssås enligt ett recept som är lika gammalt som hemligt. Ägaren är kines, ankan är thailändsk. Smaken är mild och söt, inte alls kryddstark, och rätten kostar inte mer än 40 baht, inte ens en svensk tiokrona. Restaurangen har funnits i över ett halvt sekel och ägaren, en bit över 80 år numera, sitter varje dag vid sitt bord och vakar över verksamheten.

Från thaikinesisk anka till muslimsk curry är steget inte längre än några kvarter, visar det sig. Muslim Restaurant är en annan klassisker i Bangrak med över 70 år på samma adress. Interiören är blekt turkos och belysningen hör hemma i en bilverkstad, men restaurangens mest kända rätt förlåter alla inredningsmissar. Curry Lava on Egg är en smakrik men mild currystuvning som hälls över ett kokt ägg.

Bangkok Bangrak Food Tour

Vi går vidare men stannar snart igen. Nushi, vår guide, beställer friterade bananbitar från ett ambulerande kök i skuggan av Mandarin Oriental, Bangkoks mest klassiska hotell. Krispiga, söta och varma direkt från pannan. Oemotståndliga.

Bangkok Bangrak Food Tour

Så fortsätter det. Steg för steg, tugga för tugga, tar vi oss vidare genom Bangrak. Efter turen är vi både mätta och fullmatade med ny kunskap. Vi ser på Bangkok, och stadens mat, med nya ögon. Om du bara ska göra en utflykt i Bangkok, låt det bli den här.

Läs mer och boka

Bangkok Foodie Experience of Historic Bangrak